Raskaudenaikainen lihavuus merkki tulevista terveysriskeistä

Yhteys havaittiin riippumatta naisten sosiaalisesta ja ekonomisesta asemasta, tupakoinnista ja useista muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista tekijöistä.

Raskauden aikana ylipainoiset ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin elämänsä aikana. Terveysriskit myös lyhentävät näiden naisten elinikää, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa 19 000 vuosina 1950–1976 ensimmäisen lapsensa synnyttänyttä naista seurattiin keskimäärin 73 vuoden ajan.

Tulokset osoittivat, että raskauden aikana lihavat (painoindeksi yli 30) menehtyivät seurannan aikana kolmanneksen todennäköisemmin kuin naiset, jotka olivat normaalipainoisia raskaana ollessaan. Yhteys havaittiin riippumatta naisten sosiaalisesta ja ekonomisesta asemasta, tupakoinnista ja useista muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista tekijöistä.

Samanlainen yhteys havaittiin analyysissa, jossa keskityttiin sairaalahoitoa vaativiin sydän- ja verisuonitautioireisiin.

Tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden monista terveyshaitoista ja osoittavat raskauden aikoihin kertyneiden liikakilojen suurentavan terveysriskejä halki elämän. Liikakiloista kannattaisikin pyrkiä eroon mahdollisuuksien mukaan. Raskaudenaikainen lihavuus suurentaa myös sikiön terveysriskejä.

Lue myös:
8 kysymystä: Mikä on tuulimunaraskaus?
Vaikea lihavuus raskauden aikana yhteydessä lapsen kehitysvaikeuksiin
Amerikkalaiset päivittivät gynekologien suositukset – ohjeita muun muassa raskauspahoinvointiin
Terveellinen ruokavalio saattaa ehkäistä synnynnäisiä sydämen epämuodostumia

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Hypertension 2015;66:938944

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.