Raskausaikainen tupakointi voi aiheuttaa lapsen käytöshäiriöitä

Äidin raskausaikainen tupakointi voi aiheuttaa lapsen käytöshäiriöitä. Käytöshäiriöt ovat tuoreen tutkimuksen mukaan tavallista yleisempiä myös synnytyksen jälkeen adoptoiduilla lapsilla, joiden biologinen äiti on tupakoinut raskausaikana.

Äidin raskausaikainen tupakointi voi aiheuttaa lapsen käytöshäiriöitä, todetaan Jama Psychiatry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Käytöshäiriöt olivat tutkimuksen mukaan tavallista yleisempiä myös synnytyksen jälkeen adoptoiduilla lapsilla, joiden biologinen äiti oli tupakoinut raskausaikana.

Leicesterin yliopiston tutkijaryhmä käytti hyväkseen kolmea aiempaa tutkimusta selvittääkseen äidin raskausaikaisen tupakoinnin vaikutusta lasten käytöshäiriöihin. Tutkimukset oli tehty Uudessa-Seelannissa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Uudessa-Seelannissa oli tutkittu sekä biologisten vanhempien että adoptiovanhempien kasvattamia lapsia. Yhdysvaltalaislapset oli adoptoitu heti syntymän jälkeen. Britannian tutkimus koski koeputkihedelmöityksen avulla syntyneitä lapsia.

Lue lisää: Mitä tarkoittaa FASD?

Uuden-Seelannin tutkimuksessa lasten käytöshäiriöistä oli kysytty heidän äideiltään ja opettajiltaan, amerikkalaistutkimuksessa molemmilta adoptiovanhemmilta ja brittitutkimuksessa lasten molemmilta vanhemmilta.

Äitien raskausaikainen tupakointi oli kussakin tutkimuksessa selvitetty kyselyllä, ja naiset oli luokiteltu tupakoimattomiin, 1–9 savuketta päivittäin polttaneisiin sekä kymmenen tai useampia savukkeita päivittäin polttaneisiin.

Uudessa-Seelannissa adoptioon annettujen lasten äideistä 50 % ja biologisten vanhempien kasvattamien lasten äideistä 32,7 % tupakoi raskausaikana. Amerikkalaisotoksessa raskausaikana poltti 40,8 % äideistä ja brittiotoksessa alle kuusi prosenttia.

Kun lasten ikä, sukupuoli, syntymäpaino, kansallisuus, rintaruokinta, äidin koulutustaso sekä ikä ja useat muut tekijät oli vakioitu, tutkijat totesivat, että äidin raskausaikainen tupakointi lisäsi käytöshäiriöiden riskiä sekä biologisten vanhempien kasvattamilla että adoptoiduilla lapsilla.

Artikkeliin liittyvässä, MedPage Today -lehden siteeraamassa pääkirjoituksessa Theodore Slotkin Duke Universal Medical Centeristä toteaa: "Aiemman tutkimuksen valossa ei liene epäilystäkään siitä, että tupakansavun sisältämä nikotiini häiritsee aivojen kehitystä, mikä johtaa normaalista poikkeavaan käyttäytymiseen."

Slotkinin mukaan tuore tutkimus osoittaa, että aiemmin eläinkokeissa saadut tulokset sikiöaikaisesta altistumisesta tupakansavulle pätevät myös ihmisiin.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia