Raskausmyrkytyksen vaarassa olevat voidaan tunnistaa

Pre-eklampsian merkittävimmät riskitekijät ovat fosfolipidivasta-aineoireyhtymä, aikaisempi pre-eklampsia, verenpainetauti, äidin diabetes ennen raskautta, lihavuus sekä hedelmöityshoitojen käyttö.

Pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen vaarassa olevien tunnistamiseen on olemassa useita riskitekijöitä, tuore kanadalaistutkimus vahvistaa. Niiden avulla lääkärit voivat löytää suuren osan riskipotilaista alkuraskauden aikana ja aloittaa ennaltaehkäisevän lääkityksen.

Kanadalaisten havainto on tervetullut, sillä tätä ennen pre-eklampsian riskitekijöistä ei ole tehty yhtä mittavaa selvitystä. Tutkimus perustuu tietoihin yli 25 miljoonasta raskaudesta.

Analyysin perusteella pre-eklampsian merkittävimmät riskitekijät ovat fosfolipidivasta-aineoireyhtymä, aikaisempi pre-eklampsia, verenpainetauti, äidin diabetes ennen raskautta, lihavuus sekä hedelmöityshoitojen käyttö.

Tutkijoiden mukaan mikä tahansa näistä tekijöistä riittää, jotta äidin voi sanoa olevan suuressa pre-eklampsian vaarassa. Riskiryhmäläisten tunnistaminen on tärkeää, sillä heidän sairastumisvaaraansa voidaan pienentää asetyylisalisyylihappolääkityksellä. Lääkityksen avulla pre-eklampsiariski voi jopa puolittua. Osa riskitekijöistä kuten lihavuus olisi myös hoidettavissa ennen raskautta.

Pre-eklampsia tarkoittaa raskaudenaikaista verenpaineen nousua ja valkuaisen erittymistä virtsaan. Niitä todetaan Suomessa noin kolmella prosentilla eli vuosittain noin 1 800:lla raskaana olevista naisista. Pre-eklampsia voi aiheuttaa istukan vajaatoimintaa, sikiön kasvun hidastumaa, hapen puutetta ja jopa sikiökuolemia.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähde: Clinical risk factors for pre-eclampsia determined in early pregnancy: systematic review and meta-analysis of large cohort studies. BMJ 2016.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia