Rasvamaksa voi jäädä huomaamatta

Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, rasvoittaa maksaa. Rasvamaksa voi kehittyä myös normaalipainoiselle.

Munuais- ja maksaliitto haluaa muistuttaa suomalaisia maksan hoidon tärkeydestä. Liiton mukaan jopa viidesosalla suomalaisista on rasvamaksa ja kyseessä on Suomen yleisin maksasairaus.

Sairauden tunnistamista vaikeuttaa se, ettei se yleensä tunnu miltään. Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Urpo Niemisen mukaan maksan rasvoittuminen ei aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Rasvamaksan olemassaolosta ei siis voi tietää ilman tutkimuksia.

– Rasvamaksa todetaan yleensä sattumalta terveystarkastuksessa. Sen hoidossa ensisijainen tavoite on maltillinen laihduttaminen.

Mikä rasvamaksa?

Niemisen mukaan rasvamaksa tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasoluihin.

– Jos maksa lisäksi tulehtuu, muodostuu maksaan sidekudosta, mikä voi kehittyä maksakirroosiksi. Siihen liittyy aina maksasyövän riski, hän sanoo.

Eniten rasvamaksaa on ikääntyneillä, joilla on ylipainoa, mutta sitä todetaan myös jo alle kouluikäisillä lapsilla. Naiset ovat alttiimpia saamaan rasvamaksan.

Liikunta auttaa maksaakin

Munuais- ja maksaliiton mukaan liikunta vähentää maksan rasvoittumista, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Myös alkoholinkäytön pitäminen kohtuullisena sekä rasvaisten ruokien ja liiallisen hedelmäsokerin välttäminen ehkäisevät rasvamaksaa.

Rasvamaksa on vahvasti yhteydessä metabolisiin häiriöihin, kuten tyypin 2 diabetekseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja verenpainetautiin.

Liiton mukaan diabetesta ja metabolista oireyhtymää sairastavilla on suurentunut riski saada rasvamaksa. Metabolista oireyhtymää sairastavilla on maksassa nelinkertainen määrä rasvaa muihin verrattuna. Rasvamaksan voi aiheuttaa myös raskaus, nopea laihdutus, ravitsemushäiriöt tai jotkut lääkkeet.
Lähde:
Munuais- ja maksaliitto

Kuva:
Panthermedia