Rautatabletti kannattaa ottaa aamulla

Tutkimuksen perusteella hyödyllisin annos ferrosulfaattia päivittäiseen käyttöön on 40–80 mg, aamuisin ja kerta-annoksena.

Hepsidiini on maksan syntetisoima proteiini, joka käänteisesti säätelee raudan imeytymistä. Tulehdustila saa aikaan hepsidiinin välityksellä tulpan raudan normaalille imeytymiselle ja hyväksikäyttökin ontuu, mutta hepsidiinin käyttäytyminen rautakorvaushoidossa yllättää.

Tutkijat olivat löytäneet 54 naista, joilla rautavarastot olivat tyhjät (ferritiini < 20 µg/l), mutta ilman anemiaa. Eri rauta-annokset leimattiin radioaktiivisesti, ja sen jälkeen mitattiin imeytymisen hyötysuhdetta sekä hepsidiinin käyttäytymistä lääkkeitä eri aikoina annettaessa.

Kahden ensimmäisen hoitovuorokauden tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että aamulla nakatun pienen rauta-annoksen hyötysuhde päivittäisessä käytössä on paras. Hepsidiinitasot nousevat aamulääkkeen oton jälkeen, ja tämä salpaa illalla toistettua pienempää annosta ja isompaa annosta käytettäessä vielä osan seuraavan aamunkin tableteista.

Epäilemättä rutiininomainen 100–200 mg:n päiväannos korjaa anemian, jos se on korjaantuakseen, mutta myös vatsavaivojen todennäköisyys on suurempi. Tutkimuksen perusteella hyödyllisin annos ferrosulfaattia päivittäiseen käyttöön on kuitenkin vain 40–80 mg, aamuisin ja kerta-annoksena. Suosittelen kokeilemaan, sillä vain imeytyvä lääke auttaa.

Lähde:
Moretti D, Goede JS, Zeder C ym. Oral iron supplements increase hepcidin and decrease iron absorption from daily or twice-daily doses in iron-depleted young women. Blood 2015;126:1981–9.

Kirjoittanut:
Marko Vesanen
erikoislääkäri
TYKS

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 48/15.

Lue myös:
Lapsen raudanpuuteanemia

Rautaa voi joskus saada liikaa