”Toivon, että ei tehdä samoja virheitä kuin Italiassa”

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Elina Savola seuraa tarkasti COVID-19-­tilannetta Italiassa, jossa kymmeniä ­lääkäreitä ja hammaslääkäreitä on kuollut koronan vuoksi.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Elina Savola alkoi opetella italian kieltä jäätyään eläkkeelle 2,5 vuotta sitten.

Nyt taidosta on ollut hyötyä, kun hän on seurannut Italian COVID-19-tilannetta.

– Toivon, että ei tehdä samoja virheitä kuin Italiassa, hän sanoo.

Italian Lääkäriliitto julkaisee tautiin kuolleiden lääkärien ja hammaslääkä­rien nimet ja syntymäajat sivuillaan. Perjantaina 27. maaliskuuta päivitetty lista kertoo, että 50 lääkäriä ja hammaslääkäriä on tähän mennessä kuollut tautiin. Heistä 48 on miehiä, 2 naisia. Listaa päivitetään jatkuvasti.

Nuorin menehtynyt on 48-vuotias hammaslääkäri.

– Alle 40-vuotiaat ovat selvinneet tästä hyvin, Savola sanoo.

Italiassa koronaan kuolleiden lääkärien ja hammaslääkärien ikäjakauma (tilanne 27.3.):

40–49-vuotiaita: 1 mies

50-59-vuotiaita: 3 miestä

60-69-vuotiaita: 25 miestä, 1 nainen

70-79-vuotiaita: 16 miestä

80-89-vuotiaita: 2 miestä, 1 nainen

yli 90-vuotiaita: 1 mies

Koko väestön kuolleiden ikäjakauma noudattaa karkeasti samaa jakaumaa.

Suojautumisohjeita pitää noudattaa

Elina Savolan mielestä tästä pitäisi ottaa opiksi, ja laittaa etulinjaan nuorempia, alle 60-vuotiaita lääkäreitä.

Hän myös toivoo, että jos kaikesta varautumisesta huolimatta suojavarusteita ei riittäisi kaikille lääkäreille, parhaiten suojaavat varusteet annettaisiin vanhemmille lääkäreille.

Listasta ilmenee lääkäreiden kotipaikkakunta ja erikoisala mutta ei se, ketkä menehtyneistä ovat olleet koronapotilaiden kanssa tekemisissä. Se tiedetään, että terveydenhuoltoa on laajasti valjastettu koronapotilaiden hoitoon, kun potilasmäärät ovat kasvaneet.

– On myös näitä, jotka ovat palanneet eläkkeeltä töihin hoitamaan epidemiaa kutsun kuultuaan, huonoilla lopputuloksilla, Savola sanoo.

Toinen oppi italialaislähteistä on, että suojautumisohjeista todella tulee noudattaa. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut ohjeen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden suojautumisesta.

– Kirurgin maski ei riitä. Minna PihlavaJuttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 14/2020.