Riittäisikö yksi annos HPV-rokotetta?

Tutkijat korostavat, että vähäisen tutkimusdatan vuoksi tarvitaan lisätietoa ennen kuin mitään muutoksia rokotusohjelmiin voidaan harkita.

Jo yksi annos HPV-rokotetta saattaa suojata kohdunkaulan syövältä samalla tavoin kuin nykyisin käytössä olevat kaksi tai kolme rokotusannosta. Lisävahvistusta asiaan saatiin Lancet Oncology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa koottiin tietoja kahdesta aiemmasta rokotetutkimuksesta, joissa oli mukana noin 25 000 iältään 15–25-vuotiasta naista.

Tutkittavat oli satunnaistettu saamaan HPV-16/18 -rokotetta (Cervarix) tai hepatiitti A -rokotetta. Osa ei kuitenkaan saanut suunniteltua kolmea rokoteannosta. Useimmiten syynä oli alkanut raskaus.

Neljän vuoden seurantatietoja oli kolme rokoteannosta saaneista (n=22 300), kaksi annosta (1 200) ja yhden annoksen saaneista (550). Tulosten mukaan rokote suojasi HPV 16- ja HPV 18 -infektioilta miltei samalla tavoin rokotusannosten määrästä huolimatta. Tulos oli sama myös niillä naisilla, joilla ei ollut merkkejä HPV-infektiosta ennen ensimmäistä rokotuskertaa.

Tutkijat korostavat, että vähäisen tutkimusdatan vuoksi tarvitaan lisätietoa ennen kuin mitään muutoksia rokotusohjelmiin voidaan harkita. Myös seuranta-ajan pitäisi olla pidempi.

Jos yksi rokoteannos todetaan jatkotutkimuksissakin riittäväksi suojaksi HPV-infektioita vastaan, vähentäisi se merkittävästi rokotekustannuksia. Tästä olisi erityisesti hyötyä kehittyvissä maissa, joissa on yli 80 prosenttia maailman kohdunkaulansyöpätapauksista. Myös rokotemyöntyvyys todennäköisesti lisääntyisi.

Suomessa kolme annosta

Suomessa HPV-rokote tuli rokotusohjelmaan marraskuussa 2013. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on suositellut, ettei Suomessa vielä siirrytä kahden annoksen ohjelmaan. Annostusta harkitaan uudelleen, kun suomalaiset tutkimustulokset valmistuvat.

Jotkut Euroopan maat ovat siirtyneet kahden annoksen rokoteohjelmaan, mutta esimerkiksi Yhdysvallat, Australia ja Kanada käyttävät Suomen tapaan kolmea rokotusannosta.

Lue myös:
Tyttöjen HPV-rokotukset voivat auttaa epäsuorasti myös poikia

Lähde:
Lancet Oncology

Kirjoittanut
Maria van der Meer
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla