Ripeä keino löytää uusiutunut rintasyöpä

Nestebiopsia tunnistaa vikkelästi taudin etenemisen seerumista.

Adobe/AOP

Rintasyöpäpotilaiden seeruminäytteistä tehtävä nestebiospia antaa todennköisesti nykyistä tarkempaa tietoa syövän etenemisestä. Nestebiopsialla näyttää olevan mahdollista havaita syövän uusiutuminen varhaisemmassa vaiheessa.

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa Cancers  -lehdessä.

Rintasyöpäkasvaimen syöpäsolut poikkeavat toisistaan niin geneettisesti kuin biologisesti toisistaan. Tämä kasvaimensisäinen vaihtelu on keskeinen hoidollinen haaste. Syöpäsolut reagoivat hoitoihin eri tavoin ja osa näistä saattaa sietää niin hyvin, että ilmenevät myöhemmin uusiutuneena rintasyöpänä.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Kasvaimensisäisessä vaihtelussa on aika, sillä syöpäsoluilla ominaisuuksineen on taipumus muuttua vaikeammiksi hoitaa.

– Lisäksi kasvaimista otettavat näytteet kuvaavat syöpäkasvaimen tilaa vain näytteenottohetkellä, eikä kasvaimensisäistä vaihtelua pystytä juurikaan seuraamaan näytteenoton jälkeen, kertoo nuorempi tutkija  Jouni Kujala .

Nestebiopsia perustuu syöpäsolujen verenkiertoon vapauttamien merkkiaineiden havaitsemiseen. Tekniikan keskeisiä etuja perinteisiin kasvainnäytteisiin verrattuna ovat näytteenoton helppous, turvallisuus ja toistettavuus.

Tutkimuksessa havaittiin uusiutuneelle rintasyövälle ominaisia mutaatioita cfDNA:ssa jo kuukausia ennen kuin uusiutunut syöpä havaittiin lääkärintarkastuksessa. 

Maria Nummela

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.