Ruutuaika yhteydessä teini-ikäisten poikien luuston terveyteen?

Kävi ilmi, että pojat viettävät tyttöjä enemmän aikaa ruudun ääressä. Viikonloppuisin pojilla on ruutuaikaa keskimäärin 5 tuntia, kun tytöillä luku on 4 tuntia.

Se, kuinka paljon aikaa teini-ikäinen poika viettää ruudun ääressä viikonloppuisin saattaa olla yhteydessä hänen luustonsa terveyteen. Tulos perustuu norjalaiseen tutkimukseen, johon osallistui yhteensä 916 iältään 15–17-vuotiasta nuorta. Tytöillä yhteyttä ei huomattu.

Tutkimus tehtiin kahdessa osassa. Ensimmäiseen osaan osallistui 961 nuorta vuosina 2010-2011. Toiseen osaan (2012–2013) osallistui ensimmäisen vaiheen osallistujista enää 688 henkilöä. Tutkittavilta kysyttiin heidän elintavoistaan. Lisäksi heidän luuntiheytensä ja verensä D-vitamiinipitoisuus mitattiin.

Kävi ilmi, että pojat viettävät tyttöjä enemmän aikaa ruudun ääressä. Viikonloppuisin pojilla on ruutuaikaa keskimäärin 5 tuntia, kun tytöillä luku on 4 tuntia.

Lue lisää: Juoksu vahvistaa luita

Pojilla, jotka viettivät viikonloppuisin aikaansa ruudun ääressä 2–4 tuntia tai yli 6 tuntia oli pienempi luuntiheys kuin pojilla, jotka olivat ruudun ääressä  alle 2 tuntia. Tutkijoita hämmästytti kuitenkin se, että pojilla, joilla viikonloppuna oli ruutuaikaa 4–6 tuntia, oli odotettua korkeampi luuntiheys. Toinen hämmentävä tulos oli se, että yhteyttä ei havaittu tytöillä.

Tutkijoiden mukaan erikoiset tulokset voivat johtua monista eri tekijöistä. Yhtenä selityksenä voi olla se, että kehon rasva suojaa luita, mutta suoja riippuu hormonien toiminnasta. Tämä ilmiö voi tutkijoiden mukaan selittää myös sen, ettei yhteyttä huomattu tyttöjen kohdalla.

Tutkijat myös huomauttavat, että tutkimuksen perusteella ei voi vetää suoraa syy-ja seuraussuhdetta. Tämä ei heidän mukaansa kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ruutuajan vähentäminen voisi olla kansanterveydellisesti tärkeä asia.

Lue myös: 
Kyky seisoa yhdellä jalalla kertoo lonkkamurtumariskistä
Tyytyväisyys näkyy luustossakin 

Lähde:
BMJ: Leisure time computer use and adolescent bone health 

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia