Sähkösavukkeisiin myydään makunesteitä lainvastaisesti

Syöpäjärjestöjen selvityksen mukaan tupakkalakia kierretään myymällä sähkösavukeliikkeissä nikotiininesteiden rinnalla erikseen makutiivisteitä.

Syöpäjärjestöjen selvitys havaitsi, että tupakkalain kieltoa myydä makuja ja hajuja sisältäviä sähkösavukenesteitä kierretään. Sähkösavukkeita myyvissä erikoisliikkeissä myydään makutiivisteitä, joita voi sekoittaa sähkösavukkeiden nikotiininesteisiin. Tupakkalaki sallii ainoastaan nikotiinia sisältävien sähkösavukenesteiden myynnin ilman makuja ja tuoksuja. Valviran mukaan tuoksuja ja makuja sisältävien sähkösavukenesteiden myyminen on tupakkalain vastaista.

Selvityksessä tuli esiin, että vaikka makutiivisteitä myytiin nikotiininesteiden rinnalla, valmiiksi maustettuja nikotiininesteitä ei ollut saatavilla. Neljässä kuudesta myymälästä makutiivisteet olivat esillä liikkeissä, kahdessa liikkeessä makutiivisteistä oli tarjolla lista, tai tuotteita piti erikseen kysyä.

Sähkösavukkeissa käytetään elintarvikkeiksi hyväksyttyjä makuaineita. Niiden turvallisuutta on siis arvioitu suun kautta nautittavina elintarvikkeina, muttei kuumennettavina ja keuhkoihin imettävänä höyrynä. Tämä on Syöpäjärjestöjen mukaan huolestuttavaa, sillä höyrystettyjen makuaineiden epäillään voivan aiheuttaa merkittäviäkin terveysvaaroja keuhkoille.

Suomen syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila toteaa, että tärkeintä on paitsi suojata lapset ja nuoret sähkösavukkeilta, myös turvata sähkösavukkeiden käyttäjien terveys.

– Sähkösavukkeiden käyttäjien terveyden kannalta on tärkeää, ettei käytössä ole sellaisia maku- ja hajuaineita, jotka kuumennettuna ja keuhkoihin imettynä aiheuttavat keuhkojen terveydelle merkittävän riskin, hän kertoo.

Nuorten suojelu toimii aiempaa paremmin

Selvityksen mukaan nuorten suojelu sähkösavukkeilta näyttää toimivan uuden tupakkalain tultua voimaan paremmin kuin aiemmin.

Aikaisemmin nikotiininesteitä saattoi tilata ulkomailta ilman mitään valvontaa. Nyt näyttää siltä, että sähkösavukkeiden myyntiä alle 18-vuotiaille valvotaan samalla tavalla kun tupakkatuotteiden myyntiä. Tässä selvityksessä ei tosin testattu ikärajavalvontaa ostokokein.

Päivittäistavarakaupoissa ei enää näkynyt sähkösavukelaitteita tai nesteitä. Esilläpitokielto vaikutti siihen, että harvat päivittäistavarakauppiaat ovat ottaneet sähkösavukkeita myyntiin.

kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkossa.