Sairaanhoitajilla synkkä käsitys sotesta

Vain joka viides hoitaja uskoo uudistuksen onnistuvan.

Sairaanhoitajat suhtautuvat sote-uudistukseen hyvin epäilevästi. Vain reilu viidesosa uskoo uudistuksen onnistuvan, kertoo Sairaanhoitajaliiton kysely.

Noin puolet vastaajista piti sote-uudistusta tarpeellisena ja lähtökohtaisesti hyvänä asiana, mutta enemmistön mielestä uudistuksen alkuperäiset tavoitteet ovat hukassa.

Vain 17 prosenttia sairaanhoitajista uskoo, että sote-uudistuksella pystytään hillitsemään kustannuksia. Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventumiseen uskoo 19 prosenttia ja yhdenvertaisuuden parantumiseen 21 prosenttia vastaajista. Palveluiden saatavuuden paranemisen osalta luku on 28 prosenttia.

Erityisesti valinnanvapaus tuntuu epäilyttävän sairaanhoitajia. 87 prosenttia vastaajista katsoo, että valinnanvapauden toteuttaminen käytännössä voi osoittautua ongelmalliseksi.

Työpaikat uhattuna, mutta ei oma

Enemmistö sairaanhoitajista uskoo sote-uudistuksen vähentävän sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja. Oman työpaikan menettämistä pelkää kuitenkin vain reilu viidennes.

– Sairaanhoitajat ovat avainroolissa sote-uudistuksen toteuttamisessa ja heidän tuntemansa epäluulon uudistusta kohtaan pitäisi olla päättäjille vahva viesti, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela liiton tiedotteessa.

Lue lisää: Valittujen lupaukset

Kyselyyn vastasi noin 1 800 sairaanhoitajaa.

Miia Soininen

Kuva: Mikko Käkelä