Salmonellaepidemia on vienyt poikkeuksellisen paljon lapsia sairaalaan Euroopassa

Suomessa ei ole vielä todettu tapauksia, hoitajien lakko voi vaikuttaa tapausten selvittelyyn.

Adobe/AOP

Euroopassa nopeasti kehittynyt salmonellaepidemia on sairastuttanut etenkin alle 10-vuotiaita lapsia. Sairastuneista poikkeuksellisen moni on joutunut sairaalahoitoon, ja osalla on ollut vakavia kliinisiä oireita, kuten veristä ripulia, kertoo Euroopan tartuntatautivirasto ECDC.

Epidemia on monofaasisen Salmonella Typhimurium -bakteerin aiheuttama, ja sen epäillään levinneen suklaatuotteista. ECDC on jäljittänyt tartunnat Belgian Arlonissa sijaitsevaan tehtaaseen. Tehtaan kaikki toiminnot on pysäytetty ja tuotteet on vedetty takaisin.

Salmonellatapauksia on todettu yhdeksässä Euroopan maassa. Eniten niitä on ollut Britanniassa (65) ja Ranskassa (25). Ruotsissa on todettu neljä tapausta.

Liikkeellä myös norovirusta

Suomessa ei ole havaittu tapauksia, mutta käynnissä oleva hoitajien lakko voi vaikeuttaa mahdollisten tapausten selvitystä, tiedottaa THL .

Kinder-tuotteissa ei ole todettu salmonella-bakteeria, mutta maahantuoja on vetänyt varotoimena useita eriä markkinoilta.

Suomessa on parhaillaan liikkeellä myös noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia.

THL on juuri päivittänyt terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitetun toimenpideohjeen norovirusepidemioiden torjumisesta.

Ohjeessa käydään läpi toimia, joilla norovirusepidemioita voidaan rajoittaa. Siitä löytyy myös viimeisimmät tiedot noroviruksesta sekä epidemiatilanteessa vastaavien viranomaisten yhteystiedot.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.