Seksiä sydäninfarktin jälkeen

Sydänkohtauksen sairastaneiden ei tarvitse pidättäytyä seksistä sairastumisen jälkeen, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Sydänkohtauksen sairastaneiden ei tarvitse pidättäytyä seksistä sairastumisen jälkeen, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Seksiin liittyvät sydänkohtaukset ovat käytännössä erittäin harvinaisia.

Yhdysvaltalaisten tutkimus perustuu 540 sydäntautipotilaan kyselyvastauksiin ja kymmenen vuoden seurantaan. Seurannan aikana potilaille kirjattiin yhteensä sata sydänoiretta.

Tutkijat eivät löytäneet lainkaan viitteitä siitä, että seksi ja seksuaalinen aktiivisuus olisivat laukaisseet sydänoireita. Vain alle prosentti sydänoireisiin sairastuneista oli harrastanut seksiä juuri ennen oireiden alkamista. Noin 80 prosenttia osallistujista oli kuitenkin harrastanut seksiä vähintään vuorokausi ennen sydänkohtaukseen sairastumista.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat tervetulleita, sillä monet sydänpotilaat ovat huolissaan seksin ja ponnistelun sydänvaaroista eivätkä siksi uskalla jatkaa seksielämäänsä sairastumisen jälkeen. Osalle potilaista seksin aiheuttamat ponnistelut saattavat kuitenkin olla kova rasite, joten asiasta kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Lähde:
Journal of the American College of Cardiology 2015

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia