Sinilevän määrä vähentynyt

Merialueilla on havaittu pieniä määriä sinilevää, ja järvillä sinilevien määrä vähentynyt. Sinilevää esiintyy ajankohtaan nähden pitkäaikaista keskiarvoa vähemmän.

Merialueilla on havaittu pieniä määriä sinilevää, ja järvillä sinilevien määrä vähentynyt. Sinilevää esiintyy ajankohtaan nähden pitkäaikaista keskiarvoa vähemmän, Suomen ympäristökeskus SYKE kertoo tiedotteessaan.

Pieniä määriä sinilevää on havaittu Itäisen Suomenlahden saaristossa, Vironlahdella, Helsingin rannikolla sekä Turun saaristossa.

Sinilevää esiintyy ajankohtaan nähden pitkäaikaista keskiarvoa vähemmän, eikä viime viikon runsaita esiintymiä Itäisellä Suomenlahdella ole tällä viikolla havaittu. Ilmatieteen laitoksen ja SYKEn kolmen vuorokauden leväennusteen mukaan sinilevien määrä saattaa kuitenkin lisääntyä Suomenlahdella.

Tuulinen sää hajotti levälauttoja

Myös järvillä sinilevähavaintojen määrä on vähentynyt viime viikosta. Sinilevää havaittiin järvillä vähemmän kuin yleensä tähän aikaan kesästä. Erittäin runsaita kukintoja ei enää esiintynyt valtakunnallisilla havaintopaikoilla.

Viime viikolla Suomen yli kulkeneet ukkosrintamat ja tuulinen sää hajottivat aikaisemmin muodostuneita levälauttoja takaisin vesimassaan. Sinilevien aikaisempi runsastuminen johtui kesän sääoloista.

Lämmin loppukevät ja ennätyslämmin kesäkuu vauhdittivat ja aikaistivat levän kasvua. Tämä mahdollisti sinilevien pintalauttojen muodostumisen.

Ei löyly- eikä pesuvedeksi

Jo melko vähäinenkin sinileväesiintymä saattaa olla myrkyllinen. Noin puolet sinilevien massaesiintymistä on todettu myrkyllisiksi. Sinilevät ovat ainoa myrkkyleväryhmä, joka muodostaa vuosittain laajoja levälauttoja Itämerellä. Lajien myrkyllisyys vaihtelee, ja se voidaan todeta varmasti vain laboratoriokokeissa.

Sinileväpitoista järvivettä ei pitäisi käyttää saunassa löyly- eikä pesuvetenä. Jos uimarannalle veden rajaan on kasautunut sinileviä, pieniä lapsia ei saa päästää leikkimään rannan tuntumaan.

Myrkylliselle sinilevälle altistuminen voi aiheuttaa ihottumaa sekä erilaisia silmien, hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan oireita. Oireet alkavat yleensä 3–5 tunnin kuluttua altistuksesta ja kestävät useimmiten korkeintaan muutamia päiviä.

Sinilevälle altistumisen jälkeen iho tulee huuhdella puhtaalla vedellä. Tarvittaessa muihin oireisiin voi käyttää särky- tai kuumelääkettä, HUS:n Myrkytystietokeskus neuvoo verkkosivuillaan.

Tietoa mökkirannan vedenlaadusta

Sinilevien esiintymistä suosii lämmin ja tyyni sää. Esiintyminen voi kuitenkin vaihdella nopeasti, minkä vuoksi uimarin kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimaan menemistä.

Uimavesiä valvovat Suomessa kuntien terveydensuojeluviranomaiset. Uimavedestä tutkitaan suolistoperäistä saastumista kuvaavien bakteerien pitoisuudet, mutta myös sinilevien esiintymistä ja uimaveden yleistä tilaa tutkitaan.

Uimarantoja koskevaa tietoa löytyy sekä yksittäisen uimarannan ilmoitustaululta että kuntien ja uimarantatoimijoiden verkkosivuilta.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietopalveluista saa valtakunnalliset vesitilannetiedotukset ja -ennusteet. Verkkosivuilta saa myös tietoa, mikä ympäristökeskus seuraa oman koti- tai mökkijärven vedenlaatua.

Lue lisää jutun aiheesta