Sokerilimut lisäävät vyötärölihavuutta

Tulosten perusteella päivittäinen sokerilimujen juominen lisää ns. viskeraalista rasvaa, joka kertyy vatsaonteloon sisäelinten ja suolten väliin sekä maksaan.

Sokerilimut voivat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan kerryttää rasvaa etenkin vyötärölle. Vuosien mittaan tämä altistaa myös diabetekselle ja sydänsairauksille.

Tulosten perusteella päivittäinen sokerilimujen juominen lisää ns. viskeraalista rasvaa, joka kertyy vatsaonteloon sisäelinten ja suolten väliin sekä maksaan. Viskeraalinen rasva on erityisen haitallista terveydelle, tutkimuksista tiedetään.

Viskeraalista rasvaa kertyi kuuden vuoden seurannassa kaikille osallistujille, mutta tietokonekuvausten perusteella lisäys oli suurin päivittäisillä sokerilimun juojilla. Rasvaa kertyi heille lähes 30 prosenttia enemmän kuin osallistujille, jotka joivat sokerilimuja tuskin koskaan.

Keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat eivät vaikuttaneet rasvan kertymiseen edes päivittäin nautittuna. Virvoitusjuomien runsaskaan juominen ei myöskään lisännyt ihonalaisen rasvan määrää.

Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat vahvasti siihen, että sokeroidut virvoitusjuomat ja todennäköisesti myös muut vastaavilla sokereilla makeutetut juomat voivat kerryttää viskeraalista rasvaa riippumatta perinteisemmästä lihomisesta. Näin ollen sokerijuomat todennäköisesti lisäävät myös normaalipainoisten riskiä sairastua mm. diabetekseen ja sydänsairauksiin.

Tutkimukseen osallistui tuhat keski-ikäistä miestä ja naista. Heidän vatsaontelonsa kuvattiin tietokonekerroskuvauksella kuusivuotisen seurannan alussa ja lopussa. Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä.

Lähde:
Sugar-Sweetened Beverage Consumption is Associated With Change of Visceral Adipose Tissue Over 6 Years of Follow-Up. Circulation 2016.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva. Panthermedia