STM: Hedelmöityshoidossa ei saa syrjiä

Hoidon antamisessa ei saa syrjiä eri ryhmiä. Tämä koskee myös naispareja, yksittäisiä naisia, transsukupuolisia ja HIV-positiivisia henkilöitä.

Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa sairaanhoitopiirejä syksyllä 2014 päivitetyistä hedelmöityshoidon perusteista. Suositus päivitettiin sellaiseksi, että eri ryhmillä on yhdenvertainen oikeus hoitoihin.

Suosituksessa muistutetaan, että hedelmöityshoitoa voidaan antaa, vaikka taustalla ei ole varsinainen hedelmättömyys. Esimerkiksi inseminaatiohoidot lahjasoluilla voivat olla perusteltuja, jos pariskunnalla tai yksilöllä ei ole omasta takaa kaikkia tarvittavia sukusoluja.

Vain lääketieteelliset syyt voivat olla este hedelmöityshoitojen antamiselle. Hoidon antamisessa ei saa syrjiä eri ryhmiä. Tämä koskee myös naispareja, yksittäisiä naisia, transsukupuolisia ja HIV-positiivisia henkilöitä.

Suositusten päivittämiseen vaikuttivat muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen ja Valviran kannanotot, joiden mukaan aikaisempi suositus hedelmöityshoidon yhtenäisistä perusteista ei vastannut kaikilta osin palveluiden yhdenvertaista saatavuutta. Valvira on todennut, että osalla lapsettomuusklinikoista noudatettava käytäntö, jonka mukaan hoitoja annetaan vain avio- ja avopareille, on vastoin säädöksiä.

Julkaisu hedelmöityshoidon yhtenäisistä perusteista löytyy täältä.

Lue myös tiedeartikkeli: Hedelmöityshoitoa kaikille

Lähde:
Sosiaali- ja terveysministeriö

Kuva:
Panthermedia