Sukusolujen luovuttajien määrä kasvoi

Etenkin suomalaisia siittiönluovuttajia on enemmän kuin aikaisemmin.

Suomalaisten sukusolujen luovuttajien määrä kasvoi viime vuonna, tiedottaa Valvira. Munasolujen luovuttajia oli reilusti yli 300 ja siittiöiden luovuttajia yli 100.

Luovuttajia oli muutamia kymmeniä enemmän kuin edellisenä vuonna. Etenkin siittiöiden luovuttajien määrä kasvoi.

Hedelmöityshoitolain tultua voimaan vuonna 2007 munasolun luovuttajia oli reilut 100. Suomalaisten siittiöiden luovuttajien määrä romahti runsaaseen 10 prosenttiin, mutta määrä on hiljalleen kasvanut. Vuonna 2016 heidän osuutensa nousi jo 46 prosenttiin kaikista luovuttajista.

Ulkomaiset siittiöluovutukset tulevat pääasiassa tanskalaisista spermapankeista.

Puolet klinikoista yksityisiä

Viime vuonna toteutettiin yli 2 500 hedelmöityshoitoa. Luovutetuilla sukusoluilla annetuista hoidoista suurin osa toteutettiin luovutetuilla siittiöillä. Itsellisiä naisia ja naispareja hoidettiin ainoastaan yksityisillä hedelmöityshoitoklinikoilla, ja heille toteutettiin runsaat tuhat hoitoa.

Hedelmöityshoitoja annettiin 21 terveydenhuollon yksikössä, joista 10 toimi julkisessa terveydenhuollossa.

Hedelmöityshoitolain voimassaoloaikana kymmenen hedelmöityshoitoklinikkaa on lopettanut toimintansa tai fuusioitunut toiseen hedelmöityshoitoklinikkaan.

Lain myötä luovutetuista sukusoluista alkunsa saanut henkilö sai oikeuden saada tietoonsa biologisen vanhempansa tai biologisten vanhempiensa henkilöllisyys.

Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.