Suolistomikrobeissa ratkaisu aliravitsemukseen?

Tutkimuksessa selvitettiin mekanismeja, joilla ulosteen bakteeristo vaikuttaa lasten puolustusmekanismeihin ja heidän terveyteensä.

Suolistomikrobeista voi löytyä ratkaisu aliravittujen lasten terveysongelmiin. Tampereen yliopiston tutkijat ovat mukana Washingtonin yliopiston johtamassa tutkimuksessa, joka osoittaa yhteyden suolistomikrobien ja ihmisen terveyden väliltä. Tutkimuksesta kertova artikkeli julkaistiin 25. helmikuuta amerikkalaisessa Science Translational Medicine -lehdessä.

– Tulos on tärkeä, koska tämä on yksi ensimmäisistä koskaan julkaistuista tutkimuksista, jossa ihmisen mikrobiston ja hänen oman terveytensä yhteys dokumentoidaan köyhien maiden lapsilla ja ennen kaikkea ensimmäinen tutkimus, jossa selvitellään pitkälle tuon yhteyden mekanismeja. Sen taas pitäisi luoda pohjaa toimiville interventioille, sanoo tutkimuksessa mukana ollut Tampereen yliopiston kansainvälisen lääketieteen professori Per Ashorn.

Tutkijat uskovat, että tulokset avaavat mahdollisuuden kehittää tehokkaampia hoitoja aliravitsemukseen käyttämällä terveellisiä mikrobeja terveellisen ruokavalion lisäksi.

– Idea on se, että aliravitsemus ja monet muutkin terveysongelmat syntyvät perimän ja ympäristön vuorovaikutuksesta. Tässä tapauksessa tärkeää on lapsen ravinto ja hänen suolistomikrobistonsa. Mikrobisto kehittyy ensimmäisen kahden elinvuoden aikana ja sitä voi ehkä ohjata johonkin suuntaan - ja näin voisi ehkä edesauttaa tervettä kasvua ja kehitystä, Ashorn sanoo.

Tutkimuksessa selvitettiin mekanismeja, joilla ulosteen bakteeristo vaikuttaa lasten puolustusmekanismeihin ja heidän terveyteensä. Tutkijat ovat pitkään tienneet, että ruuan puute ei ole ainoa syy lasten aliravitsemukseen ja että tärkeä merkitys on myös infektioilla ja suolisto-ongelmilla, jotka estävät ruuan imeytymisen. Washingtonin yliopiston 2013 tekemä tutkimus osoitti, että suolistomikrobien toimintahäiriö on yksi syy lasten aliravitsemukseen.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin mikrobiston ja ihmiskehon puolustusmekanismien vuorovaikutusta.

Immunoglobuliini A (IgA) on osa tätä puolustusjärjestelmää erityisesti suolistossa. IgA on vasta-aine, jota erittyy suurina määrinä ruuansulatuselimistöön. Se neutraloi bakteereja ja tekee niistä vähemmän vaarallisia. IgA auttaa erottamaan mikrobit muusta kehosta ja sallii mikrobisolujen ja muiden solujen rauhanomaisen rinnakkainelon.

Tulokset osoittavat, että IgA:n vuorovaikutus suolistobakteerien kanssa korreloi aliravitsemuksen kehitysasteen kanssa. Terveiden lasten kolibakteerien päältä ei löytynyt niin paljon IgA:ta kuin aliravittujen lasten.

Tutkimuksen keskeiset osuudet on tehty Washingtonin yliopistossa St. Louisissa. Tampereen ja Malawin yliopistojen roolina on ollut miettiä tutkimusasetelmaa, kerätä biologisia näytteitä ja kliinistä dataa Malawin lapsilta sekä osallistua tulosten tulkintaan ja julkaisemiseen.

Lähde:
Tampereen yliopisto
Kau AL Planer JD, Liu J, Rao S, Yatsunenko T, Trehan I, Manary MJ, Liu T-C, Stappenbeck TS, Maleta KM, Ashorn P, Dewey KG, Houpt ER, Hsief C-S, Gordon JI. Functional characterization of IgA-targeted bacterial taxa from malnourished Malawian children that produce diet-dependent enteropathy. Science Translat Med, in press.

Kuva:
Panthermedia