Sydän Akatemia haluaa tietää sydämestä enemmän

Sydän Akatemia haluaa tietää sydämestä enemmän Kuva 1 / 1

Sydänsairauksia on yhä enemmän. Esimerkiksi vakavaa infarktia sairastavien potilaiden määrä kasvaa HYKSissä kahdeksan prosentin vuosivauhdilla ja muita vakavia sydänsairauksia sairastavien määrä lähes samaan tahtiin. Väestön ikääntymisen uskotaan lisäävän sydänsairauksien määrää entisestään. Samaan aikaan sydäntutkimusmäärärahat ovat huvenneet.

Sydäntutkimussäätiö on viime vuosina jakanut rahastojensa tuotoista vuosittain 1,7 miljoonaa euroa tutkimukseen, kun samaan aikaan apurahoja haetaan jopa kahdeksan miljoonan edestä. Säätiön mukaan tutkimusrahoituksen määrää ei ole voitu kasvattaa viime vuosina.

Myös valtion yliopistoille ja yliopistollisille sairaaloille myöntämä tutkimusrahoituksen määrä on supistunut. Sydäntutkimussäätiön mukaan esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa kussakin jaetaan 2-3 kertaa enemmän rahoitusta sydäntutkimukseen kuin Suomessa.

Säätiö on päättänyt vastata ongelmaan perustamalla Sydän Akatemian. Sen tarkoituksena on tuoda sydäntutkimusta lähemmäksi tutkimuksen tukijoita ja siitä hyötyviä potilaita. Akatemian nettisivuilta löytyy tietoa apurahoista, tutkimuksista ja sydänsairauksista yleisesti. Sivuilla voi myös kuka tahansa lahjoittaa rahaa sydäntutkimukseen.

Sydäntutkimussäätiön mukaan Sydän Akatemian tavoitteena on saada lisää tietoa muun muassa rytmihäiriöistä, sepelvaltimotaudista ja sydämen vajaatoiminnasta ja näiden tehokkaammasta hoidosta. Ensimmäinen kärkihanke on ICEMAN-eteisvärinätutkimus. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on löytää kolmesta katetriablaatiomenetelmästä tehokkain ja turvallisin ja saada lisää tietoa kohtauksittaisen eteisvärinän uusiutuvuudesta.

Sydän Akatemia

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?