Sydänlääkärin vastaanotto aukesi Vantaan terveysasemalla

Pilottihankkeessa sydänpotilaat pääsevät nopeasti erikoislääkärin arvioon.

Vantaan Tikkurilan terveysasemalla on aloitettu kardiologian erikoislääkärinvastaanotto, jota pitää kerran viikossa kardiologi Matilda Jylhä. HUS:n Sydän- ja keuhkokeskuksen pilottihankkeessa tuodaan erikoissairaanhoitoa lähemmäs terveyskeskuksia. Samalla tarkoituksena on parantaa hoitoketjun toimintaa.

– Tärkeää on myös, että toiminnalla on kasvot. Ymmärrämme toistemme työtä ja tarpeita paremmin ja samalla sydänpotilaat pääsevät nopeasti erikoislääkärin arvioon, Jylhä kertoo tiedotteessa.

Potilaat valitaan tietyillä kriteereillä kardiologin pakeille. Yleisin kriteeri on sydämen sivuääni. Tärkeä ryhmä on myös sydämen vajaatoimintapotilaat.

Jylhä antaa myös Vantaan terveyskeskuslääkäreille matalan kynnyksen konsultaatioapua sekä koulutusta.

– Pilotti on lähtenyt todella hyvin käyntiin, ja minut on otettu terveyskeskuspuolella hyvin vastaan. Teimme juuri kyselyn Vantaan terveyskeskuslääkäreille siitä, miten ovat kokeneet tämän palvelun. Valtaosin kardiologin palvelut koettiin hyödyllisiksi. Itse olen viihtynyt oikein hyvin.

Jylhälle tulee viikossa noin 10–15 konsultaatiopyyntöä. Konsultaatiopoliklinikalla potilaat käyvät vain kerran, jonka jälkeen he siirtyvät joko erikoissairaanhoitoon tai jäävät terveyskeskukseen hoidettavaksi. Kardiologian etävastaanottotoiminta on tarkoitus ottaa pysyväksi osaksi Sydän- ja keuhkokeskuksen toimintaa.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva
Sami Perttilä

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 12.6.2019.