Syöpäkipulinja valtakunnalliseksi

Syöpäkipulinja palvelee potilaita, heidän läheisiään ja terveydenhuoltohenkilöstöä.

Helmikuussa avattu Syöpäkipulinja on laajentunut valtakunnalliseksi. Syöpäkipujen hoitoa tukeva puhelinpalvelu tarjosi ensi vaiheessa neuvontaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Syöpäkipulinja palvelee potilaita, heidän läheisiään ja terveydenhuoltohenkilöstöä. Kipulinjan asiantuntijat voivat tarvittaessa tehdä yhteistyötä myös potilasta hoitavan tahon kanssa kipuongelman ratkaisemiseksi.

Useisiin syöpiin liittyy sairauden loppuvaiheessa kovia kipuja, joiden hoito ei aina onnistu potilaaseen, hoitohenkilöstöön tai lääkitykseen liittyvästä syystä. Syynä voivat olla esimerkiksi kipulääkitystä katkovat epäyhtenäiset hoitopolut, alueellinen eriarvoisuus hoidon saatavuudessa ja hoitohenkilökunnan riittämätön kokemus kivunlievityksestä.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

HYKS:n Kipuklinikan ylilääkärin Eija Kalson mukaan Syöpäkipulinja mahdollistaa kolme tavoitetta.

– Se tehostaa syöpään liittyvien kipujen hoitoa ja koulutusta, tuottaa tietoa syöpäkivun hoitopolkujen heikoista lenkeistä ja luo edellytykset niiden korjaamiselle.

Syöpäkipulinja toimii osana Syöpäjärjestöjen valtakunnallista neuvontapalvelua, joka vastaa numerossa 0800 19414 maanantaisin klo 10–18 ja tiistaista perjantaihin klo 10–15. Sieltä syöpäkipua koskevat yhteydenotot ohjataan tarvittaessa HYKS:n Kipuklinikalla toimivalle Syöpäkipulinjalle. Syöpäjärjestöjen valtakunnallisen neuvontapalvelun ja Syöpäkipulinjan toiminnan rahoittaa Syöpäsäätiö.

Syöpäkipulinjan toimintaa tukee osaltaan Syöpäsäätiön rahoittama tutkimus, joka selvittää konsultoivan puhelinpalvelun mahdollisuuksia syöpäkivun pulmatilanteissa.

Lähde:
Syöpäjärjestöt

Kuva:
Syöpäjärjestöt