Syöpäkipulinja valtakunnalliseksi

Syöpäkipulinja valtakunnalliseksi Kuva 1 / 1

Helmikuussa avattu Syöpäkipulinja on laajentunut valtakunnalliseksi. Syöpäkipujen hoitoa tukeva puhelinpalvelu tarjosi ensi vaiheessa neuvontaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Syöpäkipulinja palvelee potilaita, heidän läheisiään ja terveydenhuoltohenkilöstöä. Kipulinjan asiantuntijat voivat tarvittaessa tehdä yhteistyötä myös potilasta hoitavan tahon kanssa kipuongelman ratkaisemiseksi.

Useisiin syöpiin liittyy sairauden loppuvaiheessa kovia kipuja, joiden hoito ei aina onnistu potilaaseen, hoitohenkilöstöön tai lääkitykseen liittyvästä syystä. Syynä voivat olla esimerkiksi kipulääkitystä katkovat epäyhtenäiset hoitopolut, alueellinen eriarvoisuus hoidon saatavuudessa ja hoitohenkilökunnan riittämätön kokemus kivunlievityksestä.

HYKS:n Kipuklinikan ylilääkärin Eija Kalson mukaan Syöpäkipulinja mahdollistaa kolme tavoitetta.

– Se tehostaa syöpään liittyvien kipujen hoitoa ja koulutusta, tuottaa tietoa syöpäkivun hoitopolkujen heikoista lenkeistä ja luo edellytykset niiden korjaamiselle.

Syöpäkipulinja toimii osana Syöpäjärjestöjen valtakunnallista neuvontapalvelua, joka vastaa numerossa 0800 19414 maanantaisin klo 10–18 ja tiistaista perjantaihin klo 10–15. Sieltä syöpäkipua koskevat yhteydenotot ohjataan tarvittaessa HYKS:n Kipuklinikalla toimivalle Syöpäkipulinjalle. Syöpäjärjestöjen valtakunnallisen neuvontapalvelun ja Syöpäkipulinjan toiminnan rahoittaa Syöpäsäätiö.

Syöpäkipulinjan toimintaa tukee osaltaan Syöpäsäätiön rahoittama tutkimus, joka selvittää konsultoivan puhelinpalvelun mahdollisuuksia syöpäkivun pulmatilanteissa.

Lähde:
Syöpäjärjestöt

Kuva:
Syöpäjärjestöt

Oletko jo lukenut nämä?

 • Hyvä kivunlievitys vanhuksen saattohoidossa

  Vanhusten kivunhoidon periaatteet ovat diagnoosista riippumatta samat kuin nuoremmilla, mutta lääkkeiden aloitus­annokset ovat selvästi pienempiä. Vanhuksella tulee olla mahdollisuus vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon, kirjoittaa ylilääkäri Tiina Tasmuth katsausartikkelissaan kivunlievityksestä vanhuksen saattohoidossa.

  Uutiset 8.3.2019
 • Kokemuksia kivusta

  Kipu ei ole mikään turha tunne, kirjoittaa Sohvi Mäntykoski.

  Kommentit 1.10.2017
 • Saattohoito on edistynyt tuntuvasti

  Jos kaikki nykyaikaiset kivunhoitomenetelmät ovat käytössä, kipu on varsin hyvin hallit­tavissa, kirjoittaa Tiina Tasmuth.

  Kommentit 3.4.2017