Syöpäpotilas hyötyy monialatiimin tukihoidosta

Hoito paransi potilaan ravitsemustilaa ja helpotti ahdistu­neisuutta.

Oireenmukainen ja kuntouttava hoito parantaa etäpesäkkeistä ruokatorvisyöpää sairastavan potilaan elämänlaatua ja jopa elinaikaa.

Tutkimuksessa oli mukana 328 ­etä­pesäkkeistä ruokatorvisyöpää tai mahalaukun junktioalueen syöpää sairastavaa potilasta. Heidät satunnaistettiin (2:1) saamaan tukihoitoa ja solunsalpaaja­hoitoa tai pelkän solun­salpaajahoidon tavalliseen tapaan. Tukihoidon ryhmän potilaat saivat 5 solunsalpaajahoito­kuuria, tavanomaisen hoidon ryhmässä 4. Elinaika oli vähän pidempi tukihoidon ryhmän potilailla.

Tukihoidon ryhmän potilaita hoidettiin tiimissä, jossa olivat mukana onkologi ja sairaanhoitaja, ravitsemusterapeutti ja psykologi. Tutkittava tapasi tiimin 3 viikon välein. Hoito paransi potilaan ravitsemustilaa ja helpotti ahdistu­neisuutta.

Syövän lääkehoitojen kehittyminen on parantanut potilaiden elinaikaa, mutta on tärkeää huolehtia myös potilaan oireista ja henkisestä hyvinvoinnista. Vaikeista oireista kärsivän syöpäpotilaan hoito edellyttää monialaista ja moni­ammatillista työotetta.

Lu Z, Fang Y, Liu C ym. Early interdisciplinary supportive care in patients with previously untreated metastatic esophagogastric cancer: a phase III randomized controlled trial. J Clin Oncol, verkossa ensin 8.1.2021. doi: 10.1200/JCO.20.01254

Sirkku Jyrkkiö

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 5/2021.