Syy levottomiin jalkoihin saattaa olla jalkojen hapenpuutteessa

Väitöskirjan tulokset saattavat avata uusia väyliä levottomat jalat -oireyhtymän ymmärtämisessä.

Levottomat jalat -oireyhtymän syy saattaa aiemmasta tiedosta poiketen olla jalkojen hapensaannissa. Diplomi insinööri Aaro Salmisen Tampereen yliopistossa tarkastettava väitöskirja osoittaa, että levottomista jaloista kärsivät potilaat kärsivät myös hapenpuutteesta jaloissaan.

Tutkimuksen mukaan levottomat jalat -oireyhtymä on usein aliarvioitu vaiva, joka voi aiheuttaa vakavaa unihäiriötä siitä kärsiville potilaille. Levottomista jaloista kärsii jossain elämänvaiheessa Suomessa jopa 10 prosenttia väestöstä. Pahimmillaan se on raskauden aikana ja munuaishäiriöstä kärsivillä potilailla.

Yleisesti levottomien jalkojen alkuperän uskotaan olevan aivoissa. Salmisen väitöskirja kuitenkin haastaa tämän näkemyksen osoittamalla, että levottomista jaloista kärsivillä potilailla on jaloissaan matalammat happipitoisuudet kuin terveillä kontrollihenkilöillä.

Tutkimuksissa jalkojen happipitoisuuden sai myös korjattua takaisin normaalitasolle levottomat jalat -oireen hoitoon käytettävällä lääkkeellä.

Salmisen väitöskirjan tulokset saattavat avata uusia väyliä levottomat jalat -oireyhtymän ymmärtämisessä. Jos teoria jalkojen happipitoisuuden osuudesta levottomien jalkojen synnyssä pitää paikkansa, se voi auttaa tulevaisuudessa uusien hoitomuotojen kehityksessä.

Lähde:
Tampereen yliopisto
Peripheral hypoxia and autonomic responses in restless legs syndrome

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta