Taksinkuljettajien yläikäraja poistettu

Taksinkuljettajien yläikäraja poistettu Kuva 1 / 1

Taksinkuljettajien yläikäraja on poistettu, ja samalla lääkärintarkastukseen tuli mukaan uusi toimintakyvyn arvio.

– Taksinkuljettajan lääkärintarkastuksessa laaditaan toimintakyvystä erillinen lausunto tavanmukaisen lääkärinlausunnon lisäksi, kertoo Liikenteen turvallisuusviraston Trafin liikennelääketiedeyksikön erityisasiantuntija, LT Markku Vanhanen.

Taksinkuljettajan ammattipätevyyttä koskevan lain muutos tuli voimaan odotettua aikaisemmin, jo kesäkuun alussa. Viesti ei ole ehtinyt tavoittaa lääkäreitä, ja Trafiin onkin ehtinyt tulla hämmästyneitä kyselyjä.

– Valitettavasti Trafin resurssit eivät riitä tapauskohtaiseen neuvontaan, mutta pyrimme tehostamaan tiedotusta muun muassa verkossa, sanoo Vanhanen.

Tarkastuksiin voi tulla ikämiehiäkin

Taksinkuljettajan ajokorttiterveystarkastus tehdään lupaa myönnettäessä ja 45 ikävuoden jälkeen viiden vuoden välein. Kun kuljettaja on täyttänyt 68 vuotta, tehdään iän perusteella laajennettu terveystarkastus ajoluvan uusimiseksi kahden vuoden välein.

– Ajolupaa voi myös hakea uudelleen henkilö, joka on aiemman lain yläikärajan mukaan sen 70-vuotiaana menettänyt, toteaa Markku Vanhanen.

Toimintakyvyn arviointi kuuluu kaikkiin tarkastuksiin. Lausunto toimintakyvystä toimitetaan Liikenteen turvallisuusviraston lomakkeella.

Selän on oltava kohtalaisessa kunnossa

Toimintakyvyn arvioinnissa huomio kohdistetaan selkään ja raajoihin esimerkiksi kumartumis- ja nostamistilanteissa. Lomakkeeseen ei ole erikseen määritelty tapaa, jolla arviointi tehdään.

– Lääkärin on arvioitava kliinisellä silmällään, että kuljettaja pystyy auttamaan asiakkaan autoon ja autosta pois ja nostamaan matkalaukun, sanoo Markku Vanhanen.

Hän korostaa, että selän ja raajojen kohtuullinen toimintakyky riittää. Bodarin kroppaa ei tarvita.

– Kyse on vanhuksen tai sairaan tavanomaisen liikkumisen avustamisesta, joka ei edellytä satojen kilojen kantamista.

Invataksin kuljettajan on myös pystyttävä auttamaan matkustajaa portaissa. Markku Vanhanen kertoo tämän olleen muun muassa Invalidiliiton toivomus.

Trafin määräys Lääkärinlausunto taksinkuljettajan toimintakyvystä löytyy verkosta. Myös STM:n sivuilla ajoterveyttä koskevat ohjeet on tarkoitus päivittää.

Hyödyllisiä linkkejä:
Lääkärinlausunto taksinkuljettajan toimintakyvystä
Ajoterveyden arviointi ja lääkäreiden ilmoitusvelvollisuus

Kirjoittanut:
Marianne Jansson
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?