Taksin tilaus alueellisesta tilausnumerosta

Potilaan Lääkärilehti selvitti, millaiseen puheluun pitäisi varautua, kun soittaa alueelliseen tilausnumeroon.

Potilaan Lääkärilehden uutinen taksimatkojen omavastuusta herätti sosiaalisessa mediassa paljon kysymyksiä. Moni halusi tietää, mitä tietoja pitää antaa, kun soittaa alueelliseen tilausnumeroon.

Kelan terveysosaston suunnittelija Anne Hauta kertoo, että taksia tilatessa kysytään seuraavia asioita:

1. Nimi ja henkilötunnus

2. Osoite, mistä ja milloin auto noutaa sinut

3. Matkan kohde

4. Kellonaika, jolloin sinun tulee olla perillä hoitoyksikössä

5. Mahdolliset apuvälineet ja saattaja

6. Puhelinnumero, josta sinut tavoittaa

Hän muistuttaa myös, että asiakkaalla tulee olla terveydenhuollon kirjoittama todistus SV 67, Todistus matkakorvausta varten. Hauta suosittelee, että asiakas pyytää pitkäaikaisen SV 67 -todistuksen, jos hänen terveydentilansa edellyttää jatkuvaa taksin käyttöä.

– Puhelun aikana kysytään erikseen, onko asiakkaalla terveydenhuollosta kirjoitettu todistus taksin käyttöä varten, hän sanoo.

Hauta muistuttaa, että asiakkaan tulee esittää taksin kuljettajalle Kela-kortti suorakorvausmatkan aikana. Asiakkaan pitää myös säilyttää SV 67 -todistus tallessa kuuden kuukauden ajan matkapäivästä. Kela saattaa pyytää todistusta nähtäväksi vielä jälkikäteen.

Palvelumaksu vaihtelee alueittain

Hauta kertoo, että puhelimessa asiakkaalle ilmoitetaan aika, jolloin auto saapuu paikalle. Puhelusta peritään tilauksen yhteydessä palvelumaksu, joka vaihtelee alueittain. Tämä johtuu siitä, että palvelun tuottaja määrittää puhelun hinnan. Esimerkiksi Kainuussa hinta on 1,16 € + pvm ja Satakunnassa 1,50 € + pvm. Hinnaston ja lisätietoa näet täältä.

– Jos tilaamaasi kuljetukseen tulee muutoksia tai kuljetuksesi peruuntuu, niistä pitää ilmoittaa mahdollisimman pian tilausnumeroon, Hauta sanoo.

Hän huomauttaa myös, että jos terveydenhuolto tilaa asiakkaalle paluumatkaa terveydenhuollon yksiköstä kotiin, voi asiakas esittää matkalleen toiveen kotikunnan taksista. Tällöin paluumatkalle haetaan taksi asiakkaan kotikunnasta, mikäli matkojen yhdistely ei sitä estä. Jos terveydenhuollosta on kirjoitettu asiakkaalle todistus yksinmatkustusoikeudesta asiakkaan terveydentilan perusteella, asiakkaan matkaan ei yhdistellä muita ihmisiä.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta