Tampereen A-klinikka irtisanoo henkilökuntansa

Kaupunki ei enää osta A-klinikan palveluja tamperelaisille, joten koko henkilöstö irtisanotaan.

A-klinikkasäätiö käynnistää yt-neuvottelut, jotka koskevat 20 työntekijää Tampereen A-klinikalla. Neuvottelujen piiriin kuuluu muun muassa lääkäreitä, sairaanhoitajia ja sosiaaliterapeutteja.

Tampereen kaupungilla on sopimus päihdepalvelujen ostamisesta A-klinikkasäätiöltä, mutta se valmistelee toimintojen siirtoa päihdepsykiatrian poliklinikalle ensi vuonna.

– Koska järjestelyä ei toteuteta liikkeenluovutuksena, A-klinikkasäätiö joutuu irtisanomaan Tampereen A-klinikan, klinikan päiväosaston ja jalkautuneen päihdetyön työntekijät, A-klinikkasäätiön Pirkanmaan palvelualueen aluejohtaja Erkki Tukeva kertoo.

Tukevan mukaan päihdepsykiatrian klinikalle rekrytoidaan henkilökuntaa ja nyt irtisanottavat voivat luonnollisesti paikkoja hakea. Hänen mielestään olisi kuitenkin ollut toivottavaa, että kaupunki olisi ottanut henkilöstön palvelukseensa vanhoina työntekijöinä.

– Se olisi ollut suotavaa myös palvelujen käyttäjien kannalta.

A-klinikalla työskentelee yksi osastonlääkäri. Lisäksi useampi lääkäri, kuten muun muassa psykiatri, työskentelee puolipäiväisesti. Tukevan mukaan irtisanominen koskee laskennallisesti kahta lääkäriä.

"Matalan kynnyksen palvelut vähenevät"

Säätiön mukaan yli 1 300 tamperelaista saa Tampereen A-klinikalta vuosittain apua alkoholiongelmiin, peliriippuvuuteen, päihteiden sekakäyttöön ja lääkeriippuvuuteen.

– Uhkana on, että A-klinikkapalvelujen loppumisen myötä Tampereella ei ole enää riittävästi näiden ongelmien hoitoon tarvittavia matalan kynnyksen palveluja. Jatkossa nämä asiakasryhmät saattavat ohjautua yhä enemmän kaupungin terveysasemille.

A-klinikkasäätiö jatkaa edelleen A-klinikka- ja päiväosastopalvelujen sekä sivuvastaanottopalvelujen tuottamista Tampereella muiden pirkanmaalaisten kuntien asukkaille. A-klinikka on toiminut Tampereella 57 vuotta.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta