Tapaturmat ovat yleisin alle 25-vuotiaiden kuolinsyy

Kotona ja vapaa-ajalla yleisimpiä kuolemaan johtavia tapaturmia ovat kaatumiset ja putoamiset. Niistä seuraa myös paljon aivovammoja, murtumia ja ruhjeita.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan tapaturmat ovat edelleen yleisin yksittäinen alle 25-vuotiaiden kuolinsyy. Vuosittain noin 120 lasta ja nuorta kuolee tapaturmaisesti. Nuorista 15–24-vuotiaista tapaturmaisesti kuolleista miehistä joka kolmas ja naisista joka viides oli päihtynyt.

Yli 80 prosenttia kaikista Suomessa sattuvista eri-ikäisten tapaturmista tapahtuu kotona, vapaa-ajalla tai hoitolaitoksissa. Näissä tapaturmissa kuolee vuosittain yhteensä noin 2 400 henkilöä.

Kotona ja vapaa-ajalla yleisimpiä kuolemaan johtavia tapaturmia ovat kaatumiset ja putoamiset. Niistä seuraa myös paljon aivovammoja, murtumia ja ruhjeita.

Ministeriö muistuttaa, että perusta turvallisuudelle luodaan lapsuudessa. Elämänhallintaan ja tapaturmien ehkäisyyn liittyviä taitoja kannattaa harjoitella. Esimerkiksi hyvät motoriset taidot ja kunto, turvallinen koti, vanhempien ja nuorten alkoholin ja muiden päihteiden käytön vähentäminen, esteettömät ja hyvin valaistut ympäristöt sekä asianmukaisten turvavälineiden käyttö suojaavat tapaturmilta.

Tapaturmavammojen hoidosta aiheutuu vuosittain yli 100 000 sairaalahoitojaksoa. Tapaturmien vuoksi sairaalahoitoa tarvitsee vuosittain keskimäärin 13 500 lasta ja nuorta.

Tänään 11. helmikuuta vietetään valtakunnallista hätänumeropäivää. STM:n tavoitteena on herätellä ihmisiä tunnistamaan vaaratilanteita ja ehkäisemään tapaturmia. Kampanja järjestetään Suomessa jo 19. kertaa. Järjestäjinä toimivat hätäkeskuslaitos, pelastustoimi, poliisi, sosiaali- ja terveydenhuolto sekä opetustoimi. Hätänumeropäivän suojelijoina toimivat sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty ja sisäministeri Päivi Räsänen.

Lue lisää 112-päivästä täältä.

Lähde:
Sosiaali- ja terveysministeriö

Kuva:
Panthermedia

Lue myös:
Kaatumisia voidaan vähentää sairaaloissa ja laitoksissa.