Vaara hissien liukuovissa – usean lapsen käsi jäänyt puristuksiin

Tukes haluaa kiinnittää erityisesti pienten lasten vanhempien huomion hissien automaattisissa liukuovissa olevaan vaaraan. Lapsen käsi voi kulkeutua puristuksiin avautuvan liukuoven ja seinän väliin.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan viime aikoina on sattunut tapaturmia, joissa pieni lapsi on pitänyt kättään hissin automaattista liukuovea vasten. Kun ovi on avautunut, käsi on kulkeutunut oven ja karmin väliseen rakoon ja joutunut puristuksiin. Tapaturmissa lasten käsiin on tullut vakavia vammoja.

Hissin automaattisen liukuoven turvajärjestelmät, kuten valoverho ja oven liikkeen voiman rajoittaminen, on suunniteltu poistamaan vain sulkeutuvan oven aiheuttamia vaaroja. Oven avautumisliikkeen osalta vastaavia turvatoimintoja ei ole.

Tukesin ylitarkastaja Antti Savolan mukaan kyseisiä tapaturmia ei ole aiemmin tullut kovin paljon ilmi, mutta viime aikoina niitä on sattunut useita.

– Selkeää syytä tapaturmien määrän kasvuun ei ole tiedossa. Asiaan vaikuttavat ainakin tietämättömyys vaarasta, yleinen luottamus hissien turvallisuuteen ja automaattisten liukuovien määrän kasvaminen, hän sanoo.

Tapaturman välttämiseksi on tärkeää, että lapsi ei koske hissin liukuoveen. Vaara on paitsi hissikorin sisällä, myös porraskäytävän puolella. Turvallisin paikka matkustaa hississä on takaseinän luona.

Kuvan näet tarkemmin Facebook-sivuillamme.

Lähde ja kuva:
Tukes