Tapaus Macchiarini ravisuttaa Ruotsia

Karoliininen instituutti on ajautunut myrskyyn. Syynä on epäily tutkimusvilpistä.

Maineikas ruotsalainen lääketieteen yliopisto ja tutkimuslaitos, Karoliininen instituutti, on ajautunut voimakkaaseen myrskyyn. Syynä on epäily tutkimusvilpistä.

Myrskyn silmässä on kirurgi Paolo Macchiarini, joka on tutkinut keinotekoisen henkitorven soveltuvuutta ihmiselle. Macchiarinin menetelmässä muoviseen henkitorveen istutetaan potilaan omia kantasoluja, joiden on määrä kasvaa eläväksi kudokseksi.

Kansainvälisesti tunnettu Macchiarini on tehnyt menetelmällä kaikkiaan kahdeksan leikkausta, joista kolme Karoliinisessa yliopistosairaalassa vuosina 2011–2013. Hän on leikannut neljä potilasta Venäjällä ja yhden Yhdysvalloissa. Kuusi potilaista on kuollut, yksi on tehohoidossa.

Nopeasti edennyt myrsky alkoi tammikuussa Ruotsin television kolmiosaisesta dokumentista ”Experimenten”, jonka mukaan Macchiarini ei kertonut potilaille riittävästi leikkauksen riskeistä. Hänen väitetään myös valheellisesti kertoneen, että menetelmää on testattu eläimillä. Dokumentin mukaan Macchiarinin viimeisin potilas ei myöskään ollut sopiva henkilö leikattavaksi.

Tutkimuksen uskottavuus kriisissä

Karoliinisessa instituutissa nousi vuonna 2014 esiin vakavia arveluja siitä, että Macchiarinin tutkimusartikkelit eivät täysin vastaa todellisuutta. Ulkopuolisen selvitysmiehen mukaan artikkelien ja laboratoriodatan väliset erot viittasivat selvästi vilppiin. Macchiarini toimitti lisätietoja Karoliinisen instituutin johdolle, joka vapautti hänet viime syksynä kaikista epäilyistä.

Lääketieteellinen yhteisö kohisee myös Karoliinisen instituutin johdon toiminnasta. Vielä viime viikolla sairaalan johto seisoi vankasti tutkimusten jatkamisen takana, mutta nyt yliopisto jyrkin sanakääntein toteaa Macchiarinin Venäjän-toimien vahingoittaneen Karoliinisen mainetta. Yliopisto ei enää jatka hänen sopimustaan ja purkaa tutkimusryhmän.

Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian mukaan tapaus on aiheuttanut uskottavuuskriisin koko ruotsalaista lääketieteellistä tutkimusta kohtaan. Se vaatii, että Lancetissa vuonna 2011 julkaistu artikkeli täydennetään tai vedetään takaisin ja toivoo, että artikkelissa väitetty hyvä lopputulos korjataan pikimmiten todenmukaiseksi toimituksellisessa tekstissä.

Kuninkaallinen tiedeakatemia aloittaa tapauksesta oman tutkintansa yhdessä Ruotsin lääkäriliiton kanssa.

Laineet yltävät Nobel-palkintoon

Viidestäkymmenestä Karoliisen instituutin professorista koostuva ryhmä valitsee vuosittain Nobelin lääketieteen palkinnon saajan. Ryhmän pääsihteeri irtisanoutui muutama päivä sitten tehtävästään. Lehtitietojen mukaan hän oli mukana rekrytoimassa Macchiarinia Karoliiniseen ja arvioi päätyvänsä osaksi tutkimuksia.

Yhdysvaltalainen aikakauslehti Vanity Fair julkaisi tammikuun alussa henkilöjutun Macchiarinista. Jutun mukaan hänen ansioluettelonsa ei pidä kaikilta osin paikkaansa. Ruotsalainen Läkartidningen on selvittänyt asiaa ja tullut samaan tulokseen. Se löysi kaikkiaan yhdeksän kohtaa, joita ei voida vahvistaa. Esimerkiksi kahta CV:ssä mainittua yksikköä ei ole olemassa.

Macchirianilla (s. 1958) oli viranomaisen myöntämä poikkeuslupa työskennellä ilman ruotsalaista lääkärilaillistusta.

Paolo Macchiarini toimi vierailevana professorina Karoliinisessa vuodesta 2010. Karoliininen instituutti alkaa selvittää asiaa ulkoisen ryhmän avulla. Kolmihenkisen selvitysryhmän yhdeksi jäseneksi on kutsuttu Helsingin yliopiston biokemian emeritusprofessori Carl Gahmberg. Hän on myös Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian jäsen.

Karoliinisen instituutin rehtori Anders Hamsten on irtisanoutunut tehtävästään. Hän ilmoitti erostaan Dagens Nyheter -lehdessä. Hamsten kertoi tehneensä täydellisen virhearvion Macchiarinin kohdalla, ja hänen mukaansa esiin on tullut uusia tietoja, joiden valossa Macchiarinia on syytä epäillä tiedevilpistä myös artikkelissa, joka koskee rotilla tehtyä tutkimusta.

Kirjoittaja:
Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.