Tartuttavaa tuberkuloosia sairastava nainen synnytti HUS:n Naistenklinikalla

Altistuneiden riski sairastua on arvioitu vähäiseksi.

HUSin Naistenklinikalla helmikuun lopussa synnyttäneen naisen on todettu sairastaneen tartuttavaa keuhkotuberkuloosia.

Tartuntariski on kuitenkin arvioitu muiden synnyttäjien ja lasten osalta vähäiseksi, koska altistusaika jäi lyhyeksi.

Altistusriski koskee 27. helmikuuta ja 7. maaliskuuta välisenä aikana Naistenklinikan synnyttäneiden osasto 61:llä ja vastasyntyneiden teho-osastolla olleita henkilöitä.

Altistusaika on HUS:n mukaan jäänyt kaikilta lyhyeksi. Pisimpään altistuneiden vastasyntyneiden perheisiin ollaan yhteydessä. Näitä perheitä on 15 ja valtaosa heistä on jo tavoitettu.

Riski saada tuberkuloosi on HUS:n mukaan kaikkien osalta vähäinen. Pisimpään altistuneille vastasyntyneille annetaan varmuuden vuoksi estolääkitys. Pienet lapset sairastuvat oireiseen tautiin aikuisia herkemmin ja ovat myös alttiimpia saamaan vakavia tautimuotoja.

Kohteena olevien yksiköiden henkilökunnalle on tiedotettu sisäisesti tapahtuneesta. HUS:n työterveysyksikkö tutkii altistuneet työntekijät.

Muita mahdollisesti altistuneita henkilöitä kartoitetaan kansallisten ohjeiden mukaisesti. Tartuntariskin rajana pidetään 40 tunnin altistusaikaa potilaan kanssa samassa huoneessa. HUS on yhteydessä kaikkiin tällä tavoin altistuneisiin.

Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio. Se tarttuu ilman välityksellä ja tartunta edellyttää pitkäaikaista oleskelua samoissa tiloissa. Noin kolmasosa altistuneista saa tartunnan ja heistä noin kymmenesosa - eli vain 3 prosenttia altistuneista - saa taudin oireita.

Teksti: Minna Pihlava

Kuva: Fotolia