TAYS keskeyttää karheiden implanttien laiton

TAYS on käyttänyt implantteja esimerkiksi potilaille, joille on tehty implantin avulla uusi rinta sairauden jälkeen.

TAYS keskeyttää karheiden rintaimplanttien laiton toistaiseksi, tiedottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Tieteellistä näyttöä karhean implantin ja imusolmukesyövän välillä ei ole käytössä, mutta suurin osa syöpätapauksista kuitenkin liittyy karheapintaisiin implantteihin.

Hyvin harvoilla potilailla on todettu anaplastinen suurisoluinen imusolmukesyöpä (BIA-ALCL), joka on non-Hodgkinin lymfooman alatyyppi. Tapauksia on todettu jonkin verran enemmän potilailla, joille on laitettu karheapintainen implantti.

Suomessa tapauksia on todettu alle kymmenen.

Imusolmukesyövän kehittymistä rintaimplantin yhteydessä ei vielä täysin ymmärretä. Sitä seurataan kansainvälisessä seurantaryhmässä, jonka tavoitteena on kattavan näyttöön perustuvan tieteellisen tiedon kerääminen päätöksenteon pohjaksi.

TAYS asentanut kymmeniä vuodessa

Suurin osa karheista implanteista on laitettu potilaille yksityisessä terveydenhuollossa. Niitä on laitettu myös julkisissa sairaaloissa kuten TAYS:ssa.

TAYS on käyttänyt implantteja esimerkiksi potilaille, joille on tehty implantin avulla uusi rinta sairauden jälkeen tai transsukupuolisten henkilöiden rintojen korjauksessa.

Vuosittain näitä implantteja on asennettu TAYS:ssa joitakin kymmeniä.

Valviran mukaan lääkäreiden tulee keskustella mahdollisesta imusolmukesyöpäriskistä sekä rintaimplantteja harkitsevien uusien potilaiden että tarkastukseen tulevien vanhojen potilaiden kanssa.

Teksti:
Heli Väyrynen
toimittaja

Kuva:
Fotolia