Täysjyväviljan kulutusta tulisi lisätä

Noin 70 prosenttia aikuisista saa kuitua suositeltua vähemmän.

Useimmilla aikuisilla on syytä lisätä täysjyväviljan kulutustaan, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen  tutkimuksesta.

– Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska ne turvaavat osaltaan kuidun saantia. Noin 70 prosenttia aikuisista saa kuitua suositeltua vähemmän, kertoo erikoistutkija Niina Kaartinen  tiedotteessa.

Eniten täysjyvää syövät vanhemmat ikäryhmät ja Pohjois–Savossa asuvat.

Tiedot perustuvat FinRavinto 2017 -tutkimukseen, jossa selvitettiin Suomessa asuvien 18–74-vuotiaiden ruoankulutusta.

Suomalaiset saavat eniten täysjyvää ruisleivistä, puuroista ja sekaleivistä. Muiden elintarvikkeiden, kuten pastan ja riisin, merkitys on vähäisempi. Miehet saavat ruokavaliostaan keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä. Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 14 grammaa täysjyvää.

Täysjyvällä on useita terveyshyötyjä

Riittävä määrä täysjyvää ravinnossa pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän– ja verisuonisairauksiin sekä paksu– ja peräsuolen syöpiin. Se myös auttaa painonhallinnassa. Täysjyvässä kuitu, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tallella.

Viljavalmisteita tulisi syödä 6–9 annosta päivässä ja vähintään puolet tulisi olla täysjyvää. Yksi leipäpala vastaa yhtä annosta ja puurolautasellinen kahta annosta.

Täysjyvän kulutuksen lisääminen onnistuu vaihtamalla valkoisesta, puhdistetusta viljasta valmistetut tuotteet täysjyvää sisältäviin viljatuotteisiin. 

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.