Terveyskeskuslääkäri toipuu koronasta

– Tuntuu erikoiselta olla ensimmäisten ­sairastuneiden joukossa, yleislääketieteen ­erikoislääkäri Jukka Raittinen sanoo.

Terveyskeskuslääkäri Jukka Raittinen Vantaan Martinlaakson terveysasemalta on toipumassa koronavirus­infektiosta.

Tieto positiivisesta testi­tuloksesta sunnuntaina 15. maaliskuuta yllätti.

– Tuntuu erikoiselta, että olen itse ­ensimmäisten sairastuneiden joukossa.

Hän ei ollut matkustellut ulkomailla ennen sairastumistaan, eikä hänen tiedossaan ollut suoraa kontaktia virukseen sairastuneen kanssa.

– Katson kyllä paljon flunssapotilaita terveysasemalla, mutta tiedossa olevaa altistumista sieltä ei löytynyt. Hoitajatkin kyselevät tarkkaan potilailta asiasta ja matkat riskialueille.

Selvitysten perusteella Raittinen itse on ollut altistaja työpaikalla. Hänen sairastumisensa jälkeen töissä sairastui toinenkin henkilö.

Raittinen pitää mahdollisena, että hän sai tartunnan Musiikkitalon konsertissa naistenpäivänä. Mediatietojen mukaan ainakin seitsemän konsertissa ollutta on sairastunut.

Yksi työkaveri ja vaimo sairastuivat myös

Ensimmäiset oireet alkoivat torstaina 12. maaliskuuta työpäivän jälkeen. Vielä töissä olo oli normaali, ja Raittinen ajatteli käyvänsä illalla lenkillä.

Neljän maissa tuli vetämätön olo. Kuuden jälkeen illalla kuume nousi 38 asteeseen ja lihaksia alkoi särkeä. Raittinen soitti työnantajalle, ettei pääse töihin seuraavana päivänä.

Illalla hän luki THL:n tuoreista ­ohjeista terveydenhuollon henkilöstön testaamisesta ja vaimonsa kannusta­mana otti aamulla yhteyttä Helsingin koronapuhelimeen.

– Odottelin tunnin, ja kun pääsin ­läpi, minut ohjattiin testiin. Kolmen tunnin päästä Peijaksesta soitettiin, että saa tulla. Ajelin sinne, ja testi otettiin omassa autossa ambulanssihallissa.

Kahden vuorokauden kuluttua soitettiin, että tulos on positiivinen. Silloin hänellä ei ollut enää lämpöä, mutta pientä yskää kylläkin ja nuha, jonka ei pitänyt kuulua koronan perusoireisiin. Nuha on jatkunut viime viikolla tehtyyn puhelinhaastatteluun saakka.

– Oma tautini on ollut lievä. Ei ole ­ollut esimerkiksi hengenahdistus­oireita.

Myös Raittisen työterveyslääkärinä toimiva vaimo on saanut tartunnan. Lasten testitulokset olivat negatiiviset, ja heidän vähäiset flunssaoireensa ovat päättyneet.

Koko perhe on nyt kotona. Lapset on asetettu karanteeniin. Vanhemmat ovat eristyksessä, jonka purkamiseen tartuntatautiviranomainen antaa luvan oireiden seurannan perusteella.

”Tilanne tuntuu aika käsittämättömältä”

Raittinen ei olisi uskonut, että korona­epidemia leviää näin nopeasti ja laajasti.

– Tilanne tuntuu aika käsittämättömältä. En arvannut, että tästä tulee tällainen koko maailman sulkutilanne.

Epidemian kulku huolestuttaa.

– Jos se leviää hallitsemattomasti, meillä on terveysasemat ja sairaalat pian aika tukossa.

Toisaalta hän on tyytyväinen siihen, että THL ja hallitus ovat ottaneet tilanteen vakavasti ja reagoineet sen vaatimalla linjalla.

Tähän asti Raittinen on tehnyt osa-­aikaista työtä, mutta parannuttuaan hän aikoo alkaa tehdä sataprosenttista työviikkoa.

– Osallistun kyllä epidemian hoitoon, ja teen mitä tarvitaan.

Heli Väyrynen

Kuva Jukka Raittinen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 14/2020.