Torjuuko D-vitamiini koronaa?

D-vitamiinin antaminen vähentää hengitysinfektioita niillä, joilla lähtötaso on matala.

Nutrients-lehden katsausartikkelissa (Grant W B ym. Nutrients 2.4.2020) esitettiin, että D-vitamiinilisä voi auttaa pienentämään koronatartunnan riskiä.

Mitä ajatuksia esitetty tulos herättää, lasten infektiotautien osastonylilääkäri, professori Ville Peltola TYKS:stä ja Turun yliopistosta?

– On tiedossa, että D-vitamiinilla on merkitystä immunologian toiminnassa. On tarpeellista, että sitä saa riittävästi ja seerumin D-vitamiinipitoisuus on riittävä.

On tehty satunnaistettuja ja kontrolloituja tutkimuksia, joissa on annettu D-vitamiinia ja toiselle ryhmälle ­plaseboa (Martineau AM ym. BMJ 2017;356:i6583).

Tulosten mukaan D-vitamiinin antaminen vähentää hengitysinfektioita niillä, joilla lähtötaso on matala. Eli jos on D-vitamiinin puute, sen korjaaminen kyllä hyödyttää.

Kannattaako nyt ylittää suositus­annokset?

– On tärkeää saada D-vitamiinia ­riittävästi, mutta että otettaisiin suosituksia suurempia annoksia, siitä ei luultavasti ole hyötyä. Siitä ei ole ­mitään hyvää osoitusta.

Suomessakin on tehty ­kontrolloitu tutkimus, jossa lapsille annettiin suosituksen mukainen tai suurempi annos (Rosendahl J ym. Jama Pediatr 2018;172:1202–03).

Siinä suuremmalla annoksella ei tullut suojaavaa vaikutusta infektioita vastaan.

Suomessahan on ylipäätään aika hyvä D-vitamiinin saanti, jos noudatetaan voimassa olevia suosituksia.

Mitä lääkärin kannattaa vastata ­potilaalle, joka kysyy D-vitamiinin hyödystä koronavirustartunnan ­torjunnassa?

– Potilaalle voi vastata, että iän ­mukaisia D-vitamiiniin liittyviä suosituksia kannattaa noudattaa.

Ja jos ruokavalio on hyvin poikkeava tai niukka tai saa huonosti ruoka­valiosta D-vitamiinia, silloin voi käyttää D-vitamiinilisää myös muissa kuin suositusryhmissä [lapset ja nuoret, raskaana olevat ja imettävät, yli 75-vuotiaat], harkinnan mukaan.

Nyt kun on ollut liikkumisrajoituksia, saattaa olla niin, että ihmiset ovat olleet paljon sisällä eivätkä ole saaneet niin paljon auringon valoa. Jos on ollut hyvin paljon sisällä, muutkin kuin suositusryhmät voivat käyttää normaaleja annoksia D-vitamiinilisiä.

Välillä kuulee keskustelua isoista annoksista, mutta en ole löytänyt perusteluja, että infektion tai korona­virusinfektionkaan estämiseksi erityisen suuresta annoksesta olisi hyötyä.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 24-33/2020.