Tuhkarokkorokotuksella luultua laajemmat hyödyt

Tutkimuksessa verrattiin muiden infektioiden aiheuttamaa kuolleisuutta tuhkarokkotapausten määrään, ennen ja jälkeen rokotusten.

Tuhkarokon sairastaneilla on vuosien ajan infektion jälkeen suurempi riski sairastua muihin vakaviin infektioihin. Tämä käy ilmi amerikkalaisten ja hollantilaisten tutkijoiden tekemästä, Science-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Tuhkarokon sairastamisen on jo aikaisemmin tiedetty altistavan muille infektioille sairastumisen jälkeisinä viikkoina tai kuukausina, mutta näyttää siltä, että vaikutus kestää luultua pidempään.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tuhkarokko vaikuttaa immuunijärjestelmän soluihin pyyhkien pois solujen muistin aikaisemmin sairastetuista infektioista. Tämä lisää altistusta infektioille. Rokotukset sen sijaan estävät immuunisolujen muistin menetyksen.

Tutkijat osoittavat nyt, että tuhkarokon vaikutus muistisolujen pyyhkiytymiseen kestää paljon luultua pidempään, jopa 3 vuotta. Tutkimuksessa verrattiin muiden infektioiden aiheuttamaa kuolleisuutta tuhkarokkotapausten määrään, ennen ja jälkeen rokotusten. Tutkijoiden mukaan näiden väliltä löytyi selvä yhteys. Jos tuhkarokkotapauksia oli vähän, kuolleisuus myös muihin infektioihin oli alhainen.

Tuhkarokkoa esiintyy edelleen laajasti Euroopassa pääosin rokottamattomien ryhmien keskuudessa ja matkaillessa onkin tärkeää muistaa, että rokotukset ovat kunnossa.

Lue myös, mitä tapahtuisi, jos rokottaminen loppuisi. Artikkeli löytyy täältä.

Lähde:
THL: Infektiouutiset
Science: Long-term measles-induced immunomodulation increases overall childhood infectious disease mortality

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia