Tuleeko uimarien vatsatauti samasta lähteestä?

Onko kyseessä vain mätäkuun juttu vai muhittiko poikkeuksellisen lämmin heinäkuu mikrobit jylläämään luonnonvesissä?

Ainakin tuhannen ihmisen arvioidaan tähän mennessä sairastuneen vatsatautiin uintiretken jälkeen. Todellisuudessa sairastuneita voi olla paljon enemmän.

Onko kyseessä vain mätäkuun juttu vai muhittiko poikkeuksellisen lämmin heinäkuu mikrobit jylläämään luonnonvesissä?

– Vatsatauteja aiheuttavat mikrobit eivät luonnostaan esiinny tai itsestään lisäänny Suomen vesistöissä edes kesähelteillä. Niiden täytyy joutua sinne jonkin jätevesipäästön kautta. On aika epätodennäköistä, että näin kävisi samaan aikaan ympäri Suomen, kirjoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen blogissa Tartuntatautiseurannan ja -torjunnan osaston johtaja Mika Salminen.

Uimavesien puhtautta kuitenkin seurataan näytteenotoilla koko uimakauden. Mitään yhtä syytä ei vesistä ole vielä löytynyt. Sairastuneita tulee silti lisää ja lisää.

Mika Salminen muistuttaa, että harhaa voi syntyä joukkopsykologian kautta: kun jokin aihe on tapetilla, se voi laukaista lisää yhteydenottoja ja sitä kautta asia voi paisua.

– Silti ei voida olla varmoja, että tilanne poikkeaa normaalista, koska samanlaista kohua ei joka vuosi synny, hän huomauttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkitaan parhaillaan potilaiden ulostenäytteitä. Norovirusta on jo asiantuntijakommenteissa ehdotettu tärkeimmäksi taudinaiheuttajaksi. Sen joutuminen useisiin vesistöihin samaan aikaan on kuitenkin vaikeasti selitettävissä.

– Varmasti osassa viimeisten viikkojen aikana julkisuudessa olleista ja uimiseen liittyvistä vatsatautitapauksista tulee paljastumaan yhteinen tekijä ja vesivälitteinen epidemia, mutta aivan kaikki tapaukset ympäri maata eivät varmasti johdu samasta tekijästä, Salminen pohtii.

Julkaistu Lääkärilehdessä.

Kirjoittanut:
Ulla Järvi
toimittaja

Kuva:
Panthermedia