STM: Uimarien suuri määrä voi lisätä infektioita

Noin 700 uimaria on sairastunut vatsatautioireisiin maan eri puolilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan uimarien saamat vatsataudit saattavat johtua uimarien suuresta määrästä helteiden aikana.

Ministeriöstä huomautetaan, että tapausryppäät ovat toisistaan erillisiä. Mitään yhteistä tekijää Oulun, Tampereen, Sipoon ja Mikkelin epidemioiden välillä ei ole tullut esille, ainoastaan se, että sää on ollut tavanomaista helteisempi ja uimavesien lämpötilat ovat tällä hetkellä tavanomaista korkeampia. Tämän vuoksi myös uimareiden määrä on ollut suurempi, mikä voi lisätä infektioiden todennäköisyyttä.

Ministeriön mukaan yhteisen tekijän puuttuessa, on oikeampaa puhua erillisistä neljästä epidemiasta kuin yhdestä uimavesiepidemiasta.

Mistä oireet johtuvat?

Oireet viittaavat vahvasti virusten, etenkin noroviruksen, aiheuttamaan infektioon. Tähän viittaa erityisesti oireiden nopea alkamisaika altistumisen jälkeen. Ministeriön mukaan syytä ei ole saatu selvitettyä vesinäytteitä tutkimalla, mutta sairauden aiheuttaja saattaa löytyä, kun potilasnäytteiden tulokset ovat valmistuneet.

STM huomauttaa, että yksi sairastunut henkilö levittää viruksia hyvin tehokkaasti vedessä ulosteiden ja oksennuksen välityksellä. Grammassa ulostetta voi olla sata miljardia viruspartikkelia, ja kymmenisen viruspartikkelia pystyy aiheuttamaan ihmisessä vatsataudin.

Kuka valvoo uimavettä?

Uimavettä valvoo kunnan terveydensuojeluviranomainen (ts. ympäristöterveyden asiantuntijat). EU:n uimavesidirektiivin perusteella valvotaan niitä uimarantoja, joilla oletetaan käyvän helteisenä kesäpäivänä vähintään sata uimaria.

Uimavedestä otetaan vesinäytteet vähintään neljä kertaa uimakauden aikana. Näytteistä tutkitaan Escherichia coli -bakteerin ja suolistoperäisten enterokokkien pitoisuudet. Molemmat ovat bakteereita, jotka osoittavat ulosteperäistä saastumista vedessä. Näitä ei kuitenkaan ole löydetty suuria määriä epidemiapaikkojen uimavesistä. Myös sinilevien määrä uimavedessä on arvioitava jokaisella näytteenottokerralla.

Neljän vuoden seurantatulosten perusteella uimarannan vedelle annetaan uimavesiluokka erinomainen, hyvä tai tyydyttävä. Jokaiselle isolle uimarannalle (yli 100 odotettua uimaria) on tehtävä myös ns. uimavesiprofiili. Se on riskinarvio, jossa selvitetään mahdolliset uimaveden laatuun vaikuttavat riskitoiminnot uimarannan läheisyydessä.

Tietoa uimavesistä:
Oulu
Tampere
Sipoo
Mikkeli

Lähde:
STM

Kuva:
Panthermedia