Tulostettu pilleri on kohta kaupan

Yhdysvaltain lääkevirasto on antanut myyntiluvan ensimmäiselle 3D-tulostetulle reseptilääkkeelle.

Yhdysvaltain lääkevirasto on antanut myyntiluvan ensimmäiselle 3D-tulostetulle reseptilääkkeelle. Lääke on tarkoitettu tietyntyppisten epilepsiakohtausten hoitoon.

Mitä erityistä 3D-tulostus tuo tähän lääkkeeseen, Åbo Akademin farmasian teknologian professori Niklas Sandler?

– He ovat onnistuneet tekemään tabletin, jossa on hyvin huokoinen rakenne, niin että se liukenee helposti. Samalla lääkkeeseen on saatu varsin suuri pitoisuus vaikuttavaa ainetta.

Sandlerin mukaan FDA:n myöntämä myyntilupa tarkoittaa, että lääkkeen 3D-tulostamisen prosessi on saatu hiottua luotettavaksi.

– Tämä ensimmäinen myyntilupa tuli hieman nopeammin kuin olin odottanut.

Kehitys on nopeaa

3D-tulostuksen arvioidaan muuttavan lääkkeiden kehitystä ja jakelua tulevaisuudessa. 3D-tulostuksella on mahdollista tuottaa nykyistä pienempiä eriä lääkkeitä, tehdä yksilöllisiä kombinaatioita potilaan eri sairauksiin tarvitsemista lääkkeistä tai säätää annostusta nykyistä tarkemmin. On myös mahdollista, että lääkkeiden valmistus siirtyy yhä enemmän apteekkeihin.

– Sehän olisi tavallaan paluuta aikaan, jolloin suuri osa lääkkeistä valmistettiin paikan päällä apteekissa.

Nyt myyntiluvan saanut Aprecia Pharmaceuticals -lääkeyhtiön kehittämä lääke tullaan valmistamaan lääketehtaassa ja jakelemaan aivan perinteisellä tavalla. Hänen mukaansa ensimmäinen 3D-lääke onkin hieno päänavaus, muttei itsessään mullistava uudistus.

Sandler arvioi uudella teknologialla tulee luultavasti olemaan myös sovelluksia, joita vielä ei osata ennustaa.

– Teknologian kehitys on nopeaa ja mahdollisia kehityssuuntia on monia. 3D-tulostus yleistyy varmasti lähivuosina lääketeollisuudessakin. Vielä on kuitenkin aikaista sanoa mihin suuntaan kehitys lähtee kulkemaan.

Hertta Vierula
toimittaja
Kuva: Panthermedia