Tupakka-askien kamalat kuvat vähentävät tupakointia

Australiassa tupakka-askit kuvitettiin hirveillä kuvilla.

Australia oli ensimmäinen maa maailmassa, joka uskalsi päättää, että tupakka-­askeissa ei saa olla mitään tuotemerkkiä. Sen sijaan askit kuvitettiin hirveillä kuvilla: mm. gangreena jalassa, kamalat hampaat ja ikenet ja keuhkosyöpä. Tupakka­teollisuus vastusti kaikin keinoin muutosta, mutta ei kyennyt estämään sitä. Nyt on tehty selvityksiä siitä, miten karmeat askit ja merkittömyys vaikuttivat tupakointiin.

Päätös tuli voimaan joulukuussa 2012. Vuonna 2013 tupakan kulutus väheni 3,4 % ja vuonna 2014 edelleen 7,7 %. Vuonna 2013 tupakoivien osuus väestöstä laski ennätysalas, 12,8 %:iin, kun se vuonna 2010 oli vielä 15,1 %. Kaiken lisäksi tupakoijat polttivat vähemmän ja tupa­koinnin aloittamisikä nousi.

Tupakkateollisuuden on esittänyt monenlaisia väittämiä, mitä uudistuk­sesta seuraisi: tupakoitsijat jäävät ilman tupakkaa, kun askeja ei saada varastoista, sala­kuljetus lisääntyy ja tupakan hinta laskee. Mitään tällaista ei tapah­tunut – tupakka-­askin hinta sen sijaan nousi.

Merkittömät tupakka-askit ovat jo tulossa Britanniaan ja Irlantiin. Tupakoitsijoita ei saa lopettamaan tällä keinolla, mutta sillä voidaan estää tupakoinnin aloittamista. Suomessakin olisi mahdol­lisuus tehdä samoin, jos tahtoa ja uskallusta asiasta ­päät­tämiseen löytyisi. Savuton Suomi 2030 olisi tälläkin keinolla paremmin ­saavutettavissa.

Lähde:
Daube M, Eastwood P, Mishima M, Peters M. Tobacco plain packaging: The Australian experience. Pääkirjoitus. Respirology 2015;20:1001–3.

Kirjoittaja:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva: Helena Liira

Julkaistu Lääkärilehdessä 48/15.

Lue aiheesta lisää:

Tupakka-askin riisuminen lisäsi soittoja lopetuslinjalle

Savuverhossa ennen valomerkkiä

Tupakasta vieroituslääkkeet eivät aiheuta masennusta