Tutkimus: 650 000 lasta saa tuberkuloosin vuosittain

Tutkijoiden mukaan lapsilla on enemmän tuberkuloosia kuin WHO arvioi.

Lancet Global Healthin julkaiseman tutkimuksen mukaan yli 650 000 lasta ympäri maailmaa saa vuosittain tuberkuloosin. Luku on noin 25 prosenttia suurempi kuin maailman terveysjärjestö WHO:n (The World Health Organization) arvio. WHO onkin luvannut päivittää luvut seuraavaan raporttiinsa.

Tutkijat ovat saaneet luvun arvioimalla bakteerin käyttäytymistä ja tuberkuloosia sairastavien aikuisten määrää perheissä ja yhteisöissä. Laskelmat keskittyivät 22 maahan, jossa taudinkantajia oletetaan olevan eniten.

Tutkijoiden mukaan yksi syy WHO:n pieniin lukuihin voi olla se, että järjestön tiedot nojaavat valtioiden antamiin tietoihin. Maiden valvonnan taso ja terveydenhuolto kuitenkin vaihtelevat. Lisäksi kyseistä tautia on lapsilla hankalampi diagnosoida kuin aikuisilla.

Tapauksia voi jäädä huomaamatta senkin takia, että osassa maailmaa uskotaan edelleen, että lapset eivät tartuta tautia. Lasten hoitoa ei siis nähdä yhtä tärkeänä kuin aikuisten.

Tutkijat arvioivat myös, että noin 52 miljoonalla lapsella on aktivoimaton tuberkuloosi, joka voi kehittyä tarttuvaksi ja aktiiviseksi minä hetkenä hyvänsä.

Sheffieldin yliopiston tohtorin ja päätutkijan Peter Toddin mielestä lapsille, jotka asuvat samassa kodissa tuberkuloosia sairastavan aikuisen kanssa, pitäisi antaa ehkäisevää antibioottihoitoa. Tämä vähentäisi sairastuneiden lasten määrää ja auttaisi taudin hallinnassa.

Lähde:
Lancet Global Health
BBC

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia