Tutkimus: Ruusufinneistä puolet perinnöllisiä

Arviolta 46 prosenttia ruusufinneistä johtuu geneettisestä alttiudesta. Loput sairastumiset liittyvät ympäristötekijöihin, joista merkittävin on runsas altistuminen auringonvalolle.

Arviolta puolet ruusufinni-tapauksista johtuu geeneistä ja puolet ympäristötekijöistä, tuore kaksostutkimus osoittaa. Ruusufinnin periytyvyys on havaittu tätä ennenkin, mutta vaikutuksen suuruudesta ei ole ollut selvyyttä.

Ruusufinni on krooninen ihosairaus, jota potevien poskiin ja muualle kasvoihin ilmestyy punoitusta, pieniä hiusverisuonia ja märkäpäitä. Osa saa myös silmäoireita. Yleensä ruusufinniin sairastuvat 30–60-vuotiaat.

Tulosten perusteella arviolta 46 prosenttia ruusufinneistä johtuu geneettisestä alttiudesta. Loput sairastumiset liittyvät ympäristötekijöihin, joista merkittävin on runsas altistuminen auringonvalolle. Muita ulkoisia riskitekijöitä ovat lihavuus, tupakointi, korkea ikä ja runsas alkoholinkäyttö. Myös sydänsairauksia tai ihosyöpää sairastaneet ovat tavallista alttiimpia ruusufinnille, tulokset paljastivat.

Tutkimuksessa ruusufinnin periytyvyyttä selvitettiin identtisten ja ei-identtisten kaksosparien avulla vuosina 2012–2013. Kaksospareista 233 oli identtisiä ja 42 ei-identtisiä. Ruusufinni oli selvästi yleisempi identtisillä kaksosilla.

Tulokset julkaistiin Jama Dermatology -lehdessä.

Lue myös:
Katso kuvia tavallisimmista ihotaudeista
Ruusufinni ja perioraalidermatiitti – vaarattomat mutta viheliäiset

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Dermatology 2015;DOI.1001/jamadermatol.2015.2230

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.