Tutkimus: Statiinit pienensivät rintasyöpäpotilaiden kuolemanriskiä

Pienempi kuolleisuus liittyi sekä statiinien käyttöön ennen rintasyöpädiagnoosia että diagnoosin jälkeen.

Statiineja käyttävien rintasyöpäpotilaiden kuolleisuus rintasyöpään on pienempi kuin muiden rintasyöpäpotilaiden, osoittaa Tampereen yliopiston ja Johns Hopkins -yliopiston rekisteritutkimus. Sen aineisto käsitti yli 31 000 naisten rintasyöpätapausta, jotka oli diagnosoitu Suomessa vuosina 1995–2003.

Tutkimus julkaistiin Plos One -tiedejulkaisussa.

Pienempi kuolleisuus liittyi sekä statiinien käyttöön ennen rintasyöpädiagnoosia että diagnoosin jälkeen. Yhteys oli kaikkein selvin, kun kyse oli pitkäaikaisesta statiinien käytöstä, joka oli alkanut ennen syöpädiagnoosia. Syöpäkuoleman riski oli pienentynyt naisilla, jotka olivat käyttäneet statiineja säännöllisesti vähintään neljä vuotta ennen diagnoosia, vaikka he olisivat sairastaneet taudin vaarallisinta muotoa, etäpesäkkeistä rintasyöpää.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

– Statiinit ovat varsin lupaava lääkeryhmä syöpäpotilaidenkin hoidossa. Asiaan liittyy kuitenkin vielä epävarmuuksia, joita aiomme selvittää etenevällä satunnaistetulla hoitotutkimuksella, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, kliininen opettaja, LT Teemu Murtola Tampereen yliopistosta.

Statiinien vaikutuksesta rintasyöpään on julkaistu viime vuosina ristiriitaisia tuloksia. Murtolan mukaan tulokset ovat olleet ristiriitaisia nimenomaan tutkittaessa statiinien vaikutusta rintasyöpään sairastumiseen. Osassa on raportoitu suojavaikutuksia, toisissa ei.

– Aika yhdenmukaisia tuloksiltaan ovat sen sijaan olleet tutkimukset, joissa on tutkittu taudin etenemisriskiä. Jo aikaisemmin on esitetty tuloksia, joiden mukaan statiinien käyttö diagnoosin jälkeen vähentäisi rintasyövän uusiutumista. Meidän tuloksissamme taas näkyy selvästi, että statiinien käyttäjillä on vähemmän rintasyöpäkuolemia. Tämä tukee sitä, että statiineilla saattaa olla niin suuri taudin uusiutumista tai etenemistä vähentävä vaikutus, että ne vaikuttavat edullisesti jopa kuolleisuuteen, Murtola toteaa.

Kirjoittanut:
Suvi Sariola
toimittaja

Kuva:
Panthermedia