Tutkimus: Yletön television katsominen ennustaa lyhempää elämää

Television katseluun yhdistetyt terveysriskit johtuvat todennäköisesti fyysisestä passiivisuudesta sekä laajemmin epäterveellisistä elintavoista.

Paljon televisiota päivittäin katsovat sairastuvat moniin sairauksiin tavallista todennäköisemmin. Television katselu ennustaa myös aikaisempaa kuolemaa, tuore kiinalaistutkimus osoittaa.

Kiinalaisten tutkimus perustuu kymmenen aikaisemman tutkimuksen ja 650 000 osallistujan tietoihin. Tutkimusten seuranta-aikoina menehtyi yhteensä 61 000 osallistujaa.

Analyysin perusteella riski menehtyä tutkimuksen seuranta-aikana suureni mitä enemmän televisiota henkilö katsoi. Eniten televisiota katsovien kuolleisuus oli noin kolmanneksen suurempaa kuin televisiota vähiten katsovien, aineistot osoittivat.

Television katseluun yhdistetyt terveysriskit johtuvat todennäköisesti fyysisestä passiivisuudesta sekä laajemmin epäterveellisistä elintavoista. Löhöily on osoitettu diabetes- ja sydäntautiriskiksi myös henkilöille, jotka harrastavat liikuntaa. Terveysriskejään pienentävien kannattaisikin lisätä liikkumista ja vähentää television ääressä loikoilua.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähde:
American Journal of Epidemiology 2015;182:908–916

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.