Uudet ja aikaisempaa kalliimmat lääkkeet kasvattivat lääkekorvauksia viime vuonna

Korvausten määrä kasvoi edellisvuodesta 71 milj. euroa eli 5,5 %.

Vuonna 2015 lääkekorvauksia kasvattivat entiseen tapaan uudet ja aikaisempaa kalliimmat lääkkeet. Viime vuosina esimerkiksi syöpien, diabeteksen, MS-taudin ja reumasairauksien lääkehoito on uudistunut ja samalla tullut kalliimmaksi, kerrotaan Kelan tiedotteessa.

Kela maksoi lääkkeistä sairausvakuutuskorvauksia 1 378 milj. euroa vuonna 2015. Korvausten määrä kasvoi edellisvuodesta 71 milj. euroa eli 5,5 %.

– Osalla uusista lääkkeistä saavutetaan enemmän terveyshyötyjä kuin entisillä lääkkeillä, mutta aina näin ei ole, sanoo erikoistutkija Leena Saastamoinen Kelasta.

Yksittäisiä lääkeaineita, joiden korvaukset kasvoivat vähintään 3,5 milj. euroa vuoden 2015 aikana, olivat osteoporoosin ja syövän luusto-oireiden hoidossa käytettävä denosumabi, diabeteksen hoidossa käytettävät liraglutidi ja linagliptiini sekä MS-taudin hoidossa käytettävät dimetyylifumaraatti ja fingolimodi.

Vuodesta 2003 käytössä ollut lääkevaihto ja vuonna 2009 voimaantullut viitehintajärjestelmä ovat alentaneet lääkkeiden hintoja ja pienentäneet lääkekorvauksiin ja omavastuisiin kuluvaa summaa. Viitehintajärjestelmään kuuluvista lääkkeistä asiakas saa korvausta enintään viitehinnan mukaan. Viime vuosina viitehintajärjestelmän vaikutukset lääkkeiden hintoihin ovat heikentyneet.

Kolesterolilääkkeiden ryhmään kuuluvien statiinien korvausmenot olivat ennen lääkevaihtoa noin 61 milj. euroa. Viitehintajärjestelmää ennen summa oli alentunut noin 36 milj. euroon, ja viitehintajärjestelmän aikana summa on ollut alimmillaan noin 18 milj.euroa. Vuonna 2015 menot saavuttivat uudelleen viitehintajärjestelmää edeltävän tason, noin 36 milj. euroa.

Statiinien korvausmenojen kasvu johtuu toisaalta siirtymisestä hinnaltaan kalliimpiin statiineihin, toisaalta statiinien viitehintojen noususta. Myös kolesterolilääkkeiden käyttäjämäärä, 661 200 henkilöä, on kasvanut vuodesta 2008 noin 50 000:lla.

Viitehinnat nousevat vähitellen statiinien lisäksi myös muutamissa muissa sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden sekä muun muassa liikahappoisuuslääkkeiden ja psykoosilääkkeiden ryhmissä. Esimerkiksi sydänlääke losartaanin korvaukset kasvoivat 1,8 milj. euroa, liikahappoisuuslääke pantopratsolin 1,6 milj. euroa ja psykoosilääke olantsapiinin 1,3 milj. euroa.

Lähde: Kela: Lääkekorvaukset kasvoivat enemmän kuin kuuteen vuoteen

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Muutoksia lääkekorvauksiin