Uudet nettisivut helpottavat allergisen nuoren uravalintaa

"Ikävintä on, jos nuoren opinnot ja ura keskeytyvät väärään ammatin valintaan."

Työterveyslaitoksen uusi nettisivusto tarjoaa tietoa ammattien terveysriskeistä uravalintoja tekeville nuorille. Työterveyslaitoksen erikoislääkäri Irmeli Lindsrömin mukaan tieto on tarpeen. Nimittäin joka neljännellä nuorella on astma tai jokin muu allerginen sairaus.

Töissä terveenä -sivustolle on koottu tiedot yli 50 ammatin astma- ja allergiariskeistä sekä siitä, miten ongelmia voidaan ehkäistä. Sivustolta löytyy myös lyhyt testi, jonka avulla ammatinvalintaa tekevä voi selvittää, voiko astma tai ihottuma olla hänelle ongelma jossain ammatissa. Lisäksi sivustolle on koottu pitkä lista allergikoille turvallisista ammateista. Tällaisia ovat muun muassa kaupan alan työt ja toimistotyöt.

Lindström kertoo, että työntekijä joutuu monessa työssä kosketuksiin käryjen ja pölyjen kanssa. Nämä saattavat pahentaa astmaa. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi kampaaja, kokki, leipuri, hitsaaja, eläintenhoitaja ja rakennusmies.

– Riskejä voi vähentää noudattamalla hyviä työtapoja, käyttämällä hengityssuojaimia sekä hoitamalla huolellisesti astmaa, Lindström kertoo.

Lindström muistuttaa, että kädetkin joutuvat koville monissa ammateissa. Toistuva käsien pesu, märkä ja likainen työ, kemikaalien käsittely ja tiiviiden suojakäsineiden käyttö ärsyttävät ihoa. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi kampaajan, lähihoitajan, suuhygienistin, kokin, automekaanikon ja koneistajan työt.

Lindström ei kuitenkaan halua antaa ehdottomia rajoituksia ammatinvalintaan. Hän myös huomauttaa, että työolot kehittyvät koko ajan. Tänään riskialtis työ saattaa olla turvallisempi tulevaisuudessa.

– Sivuston tarkoituksena on antaa tietoa ja herättää nuoret pohtimaan omia valintojaan. Jos atooppinen ihottuma on ollut lievää, eikä sitä ole esiintynyt käsissä, ei ole ehdottomia rajoituksia ammatinvalinnassa. Ihoa kannattaa kuitenkin hoitaa hyvin rasvaamalla ja käyttämällä tarvittaessa suojakäsineitä. Jos nuorella on ollut aiemmin käsi-ihottumaa, kannattaa hänen valita mieluiten kuiva ja puhdas työ. Ikävintä on, jos nuoren opinnot ja ura keskeytyvät väärään ammatin valintaan, Lindström sanoo.

Tutustu sivustoon.

Lue myös: 
Astma ja työelämä sovitettava yhteen 

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Johanna Nykopp