Uudet ravitsemus­suositukset luonnosteilla

Pian kaikilla halukkailla on mahdol­lisuus käydä kommentoimassa luonnosta uusiksi pohjoismaisiksi ravitsemussuosituksiksi.

Pian kaikilla halukkailla on mahdol­lisuus käydä kommentoimassa luonnosta uusiksi pohjoismaisiksi ravitsemussuosituksiksi.

– Suomalaiset suositukset saadaan todennäköisesti keväällä 2014, arvioi kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yli­opistosta.

Schwabin mukaan pohjoismaisissa suosituksissa aikaa on vienyt valtavan tutkimusaineiston seulominen. Tutkimusten näytönasteen arviointi on johtanut tutkimusjoukoltaan pienten tai asetelmiltaan ja mene­telmiltään heikkojen tutkimusten hylkäämiseen.

Pohjoismaisia suosituksia täyden­tävät maakohtaiset suositukset, 
koska ruokakulttuurit eroavat. ­Tanskalaiset saavat ravinnostaan huomattavasti enemmän sokeria kuin muut, ruotsalaisten ruoka ja varsinkin leipä ovat muita suolaisempia.

– Etenkin D-vitamiini jakaa näkemyksiä, vaikka vähäinen auringon­valo on kaikkien pohjoismaiden ongelma, Schwab huomauttaa.

Schwab toteaa uusien, entistä tarkempien tutkimusmenetelmien tuovan koko ajan uutta tietoa. ­Esimerkiksi entistä hienojakoisempi analyysi tulee tarkentamaan tietoa ruokavalion vaikutuksesta HDL- ja LDL-kolesterolipartikkeleihin.

– Oman yliopistomme tutkimukset ovat jo paljastaneet, että geeni­peri­mältään erilaiset ihmiset ­hyötyvät eri tavoin ravitsemuksen muutoksista.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 44/12.