Uusi antibiootti löytyi ihmisen nenästä

Nenän limakalvoilla elävän bakteerin tuottama molekyyli näyttää tehoavan MRSA-bakteeriin ainakin eläinkokeissa.

Ihmisen nenässä elävän bakteerin tuottama antibiootti näyttää tehoavan antibiooteille vastustuskykyiseen MRSA-bakteeriin ainakin hiirissä ja rotissa.

Molekyyliä nimeltä lugdunin tuottaa ihmisen nenässä elävä bakteeri Staphylococcus lugdunensis.

Tämä ilmenee Nature-lehdessä julkaistusta, saksalaisessa Tübingenin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Tutkimusryhmä lähti alun perin tutkimaan Staphylococcus aureus -bakteeria sen omassa luonnollisessa ympäristössä, ihmisen nenässä. Bakteeria ymmärtääkseen he tutkivat myös sen kilpailijoita, 90 erilaista ihmisen nenän limakalvoilla elävää bakteeria.

S. aureus elää joka kolmannen ihmisen nenän limakalvoilla ongelmia aiheuttamatta. Monille antibiooteille vastustuskykyinen muoto bakteerista, MRSA, löytyy kahdelta sadasta. Jos MRSA-bakteeri pääsee aiheuttamaan infektion, sen hoito on hankalaa.

Bakteeri ei ole kehittänyt resistenssiä

Tutkijat huomasivat, että niiltä tutkituilta sairaalapotilailta, joiden nenän limakalvoilla luonnostaan elää S. lugdunensis, nenästä löytyi kuusi kertaa harvemmin S. aureus.

Tämä vihjasi siitä, että S. lugdunensis voisi rajoittaa MRSA-bakteerin kasvua.

Kun tutkijat tartuttivat hiiriin S. aureus -bakteerin, lugdunin-voide paransi infektion. S. lugdunensis myös vähensi S. aureus -bakteerien määrää, kun sitä suihkutettiin puuvillarottien kuonoon.

Laboratoriokokeissa S. aureus ei ole onnistunut kehittämään resistenssiä lugduniniä vastaan.

Antibiooteille resistenttien bakteerien aiheuttamat infektiot ovat lisääntyneet ja ovat jo merkittävä sairastavuuden ja kuolleisuuden syy maailmanlaajuisesti. Tulevaisuudessa moniresistenttien bakteerien pelätään olevan syöpää yleisempi kuolinsyy.

Noin yhdeksän prosenttia ihmisistä kantaa luonnostaan S. lugdunensis -bakteeria. Tutkijat pohtivat, että lugdunin tai sitä tuottavat bakteerit voisivat tulevaisuudessa olla arvokkaita stafylokokki-infektioiden ehkäisyssä.

Maaperän bakteereja käytetään usein apuna uusien antibioottien kehittämisessä.

– Ihmisen mikrobisto pitäisi myös nähdä mahdollisena uusien antibioottien lähteenä, tutkijat toteavat.

Kirjoittaja:
Anne Seppänen
toimittaja

Kuva: Panthermedia