Uusi makeutusaine käyttöön

Makeuttajana aine on 20 000 kertaa sokeria ja 200 kertaa aspartaamia imelämpi.

FDA (Food and Drug Administration) hyväksyi aspartaamin johdoksen, advantaamin, sokeria korvaavana ja energiaa tuottamattomana makeutusaineena.

Makeuttajana aine on 20 000 kertaa sokeria ja 200 kertaa aspartaamia imelämpi. Se kestää kuumentamista ja soveltuu useimpiin ravintovalmisteisiin, paitsi lihaan.

FDA:n mukaan advantaami soveltuu vesiliukoisena mm. kahvin ja teen makeutukseen, alkoholittomiin juomiin, pakastettuihin jälkiruokavalmisteisiin, hilloihin ja purukumeihin. Advantaamin osana on fenyylialaniini, joten se ei sovi fenyyliketonuriaa (PKU) sairastaville. Aineen turvallisuutta on arvioitu myös Euroopan viranomaisten toimesta.

Lähde:
Food and Drug Administration (19.5.2014)
EFSA Journal

Kirjoittanut:
Juhana E. Idänpään-Heikkilä
lääketieteen professori

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta