Uusi palvelu näyttää yksityisten terveyspalvelujen hintaerot

Kelan korvaamien yksityisten terveyspalvelujen hintoja voi nyt vertailla verkossa. Hintatiedot ovat nähtävillä palveluntuottajittain.

Kelan korvaamien yksityisten terveyspalvelujen hintoja voi nyt vertailla verkossa. Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolla hintatiedot ovat ensimmäistä kertaa nähtävillä palveluntuottajittain.

Sivustolla kokeillaan uutta palvelua, jossa yksityisen terveydenhuollon hintatiedot ovat nähtävillä palveluntuottajittain ja kunnittain. Tiedot on koottu yhdistämällä palveluntuottaja- ja korvausrekisteri.

Hoitopaikanvalinta.fi-sivusto tarjoaa tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä Suomessa ja ulkomailla, potilaan oikeuksista ja hoitokustannusten korvauksista. Sivuston toteuttavat yhteistyössä rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste, Kela, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Uudessa aineistossa on mediaanitieto terveyspalvelun hinnasta (maksettu kustannus) ajanjaksolla 1.731.12.2015. Palveluntuottajista ovat mukana ne, jotka ovat tehneet suoraveloitussopimuksen Kelan kanssa ja joilla on ollut ajanjaksolla riittävästi toimintaa. Nimi- ja osoitetiedot perustuvat Valviran rekisteritietoihin.

Käyttäjä valitsee ensin erikoisalan (esim. yleislääkäri) ja sen jälkeen kunnan (esim. Espoo). Avautuva luettelo näyttää, kuinka paljon eri lääkäriasemat Espoossa veloittavat 20 minuutin yleislääkärin vastaanottokäynnistä.

Miksi lisää hintavertailua?

Kelan tutkimus on osoittanut, että yksityisten terveyspalvelujen hinnat ovat nousseet viime vuosina yleistä ansiotasoa nopeammin. Hinnat ovat keskimäärin matalimmat siellä, missä on eniten tarjontaa ja kilpailu toimii. Tutkimusten mukaan erot esimerkiksi yksityislääkärinpalkkioissa ovat suurimmat naistentautien ja synnytysten erikoisalalla. Hammashoidossa pienemmät yritykset myyvät palveluita halvemmalla verrattuna ketjuihin.

– Toivomme hintojen läpinäkyvyyden lisäävän keskustelua yksityissektorin toiminnasta ja kannustamme kuluttajia vertailemaan hintoja. Kela-korvauksia on leikattu viime vuosina ja myös inflaatio on näivettänyt niitä. Vakuutetun omavastuu on kasvanut jatkuvasti. Potilas voi pienentää hoitokulujaan käyttämällä edullisinta palveluntuottajaa, muistuttaa tieto- ja viestintäyksikön päällikkö Hennamari Mikkola.

Soten rahoitusuudistuksessa kaavaillaan Kela-korvausten poistamista kokonaan. Julkisessa keskustelussa esillä olleessa valinnanvapausmallissa kilpaillaan todennäköisesti laadulla.

– Kestää oman aikansa ennen kuin järjestelmät toimivat uudessa sotessa. Uskomme, että hintavertailutiedollekin riittää vielä kysyntää. Nyt avattu palvelu näyttää suuntaa sille, tarvitaanko näitä tietoja jatkossa, Mikkola toteaa.

Kela on julkaissut kuntalaisten maksamien yleisimpien yksityisten terveyspalvelujen keskihintoja vuodesta 2012 alkaen osoitteessa www.kela.fi/hintavertailu. Palvelussa on käytettävissä aikasarja vuosilta 2011-2015.

Lisätietoja asiakkaille: www.hoitopaikanvalinta.fi/yksityisen-terveydenhuollon-hintatietoja

Lähde: Kela

Kuva: Fotolia