Uutta tietoa koronarokotusten jälkeisestä sydänlihas- ja sydänpussin tulehduksesta

THL on suositellut alle 30-vuotiaille miehille mRNA-rokotteista ainoastaan Comirnatya.

Rokottamisen jälkeisestä sydänlihas- ja sydänpussin tulehduksesta on valmistunut ranskalainen ja pohjoismainen tutkimus, joiden perusteella sydänlihaksen ja sydänpussin tulehduksen yleisyyttä RNA-rokotteen toisen annoksen saaneilla nuorilla henkilöillä on arvioitu verrattuna saman ikäisiin ja samaa sukupuolta edustaviin rokottamattomiin.

Comirnatylla havaittiin ranskalaisessa tutkimuksessa ensimmäisen seitsemän päivän aikana rokottamisen jälkeen 0,26 ylimääräistä sydänlihastulehdusta 12–29-vuotiailla pojilla ja miehillä jokaista 10 000 rokotettua kohden.

Pohjoismaisessa tutkimuksessa todettiin ensimmäisen 28 päivän aikana rokottamisen jälkeen 0,57 ylimääräistä sydänlihastulehdusta 16–24-vuotiailla pojilla ja miehillä jokaista 10 000 rokotettua kohden.

Spikevaxilla havaittiin ranskalaisessa tutkimuksessa 1,3 ylimääräistä sydänlihastulehdusta ensimmäisen seitsemän päivän aikana jokaista 10 000 rokotettua 12–29-vuotiasta poikaa ja miestä kohden. Vastaava ylimäärä sydänlihastulehduksissa pohjoismaisessa tutkimuksessa oli 1,9 ensimmäisen 28 päivän aikana 16–24-vuotiailla pojilla ja miehillä jokaista 10 000 rokotettua kohden.

Euroopan lääkeviraston lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea on 9. heinäkuuta vahvistanut, että Comirnaty- ja Spikevax-koronarokotteilla voi hyvin harvinaisissa tapauksissa olla yhteys sydänlihas- ja sydänpussitulehduksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut alle 30-vuotiaille miehille mRNA-rokotteista ainoastaan Comirnatya.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.